FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DI: u Zagrebu u najnovijem nadzoru zapečaćeno 29 pekarnica

ZAGREB, 12. siječnja 2007. (Hina) - Gospodarski inspektori Državnog inspektorata Područne jedinice Zagreb u najnovijem su nadzoru 81 pekarskog objekta na mjesec dana zapečatili 29 pekarnica, priopćeno je danas iz Državnog inspektorata.
ZAGREB, 12. siječnja 2007. (Hina) - Gospodarski inspektori Državnog inspektorata Područne jedinice Zagreb u najnovijem su nadzoru 81 pekarskog objekta na mjesec dana zapečatili 29 pekarnica, priopćeno je danas iz Državnog inspektorata.

Kako se navodi, u tih 29 objekata utvrđeno je da proizvođači pekarskih proizvoda ne vode knjigu evidencije utroška brašna (KEUB) na propisani način, pa su po obavljenom nadzrou gospodarski inspektori po službenoj dužnosti odmah izvršili pečećenje tih objekata na 30 dana.

S obzirom da je u 36 posto provedenih nadzora izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti na 30 dana, u Državnom inspektoratu to i dalje drže zabrinjavajućim podatkom, te najavljuju da će nastaviti pojačane kontrole kako bi se poslovanje proizvođača pekarskih proizvoda uvelo u zakonske okvire.

Iz Inspektorata podsjećaju da su Zakonom o posebnim uvjetima za stavljanje brašna na tržište propisane i kaznene mjere za pravne i fizičke osobe koje u proizvodnji pekarskih proizvoda ne primjenjuju odredbe Pravilnika o količini brašna utrošenog za proizvodnju pojedinih pekarskih proizvoda.

Tako, uz već izvršeno pečećenje objekata, počinitelje takvih prekršaja očekuju i visoke novčane kazne (od 30 tisuća kuna do 100 tisuća kuna za pravnu osobu, od pet do sto tisuća kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, te od tisuću do 50 tisuća kuna za fizičku osobu).

Suci pak prekršajnih sudova mogu izreći i zaštitnu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 90 dana do jedne godine te moraju obvezno oduzeti imovinsku korist ostvarenu prekršajem.

Državni inspektorat u priopćenju ocjenjuje da ozbiljni proizvođači pekarskih proizvoda, napose veći sustavi, nemaju više dvojbi oko primjene propisa, no, da su pojedini proizvođači olako shvatili propisane obveze, pa određeni broj pekara još uvijek ne primjenjuje ili djelomično primjenjuje postojeće propise.

Inspektorat također upozorava da su proizvođači pekarskih proizvoda dužni prije početka kalendarske godine knjigu KEUB ovjeriti svojim pečatom i potpisom odgovorne osobe i potom je dati na ovjeru nadležnom gospodarskom inspektoru.

Obveza se odnosi i na pekarnice koje posluju sezonski ili su tijekom godine započele proizvodnju, s tim da u tom slučaju knjigu KEUB mogu ovjeriti prije početka proizvodnje.

Po završetku kalendarske godine proizvođači su dužni najkasnije do 31. siječnja knjigu KEUB iz prethodne godine dati na uvid nadležnom inspektoru, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙