FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSLS o izmjenama Zakona o radu

ZAGREB, 10. siječnja 2007. (Hina) - Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić i stranački savjetnik za gospodarstvo Davor Štern predstavili su danas Konačni prijedlog izmjena Zakona o radu, kojima bi se, među ostalim, propisala zaštita od mobbinga i povisile kazne za neplaćanje rada nedjeljom.
ZAGREB, 10. siječnja 2007. (Hina) - Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić i stranački savjetnik za gospodarstvo Davor Štern predstavili su danas Konačni prijedlog izmjena Zakona o radu, kojima bi se, među ostalim, propisala zaštita od mobbinga i povisile kazne za neplaćanje rada nedjeljom.

Podsjetivši da je HSLS-ov prijedlog u prvom čitanju dobio potporu saborske većine, Adlešić je, na konferenciji za novinare, ocijenila da će HSLS-ov prijedlog vjerojatno biti neprihvatljiv za HDZ, budući da ne podupire zabranu rada nedjeljom.

HSLS smatra da bi potpuna zabrana dovela do zatvaranja radnih mjesta, pa predlažu da se od rada nedjeljom zaštiti isključivo samohrane roditelje i roditelje bolesne djece.

Poslodavce bi se, pak, oštrijim kaznama i jačim nadzorom prisililo da plaćaju rad nedjeljom i prekovremeni rad.

Adlešić je podsjetila da je HSLS proveo akciju "Platite rad nedjeljom", u kojoj se stranci javilo više od 800 građana, koji su se žalili upravo na neplaćanje rada nedjeljom i naknade za prekovremeni rad.

Rekla je i da je podatke prikupljene u toj akciji HSLS predao Državnom inspektoratu, koji, kaže, stranku redovito izvještava o poduzetim mjerama, kojima su neke tvrtke i zatvorene zbog nepoštivanja zakona.

Adlešić je podsjetila da je HSLS na svoj otvoreni telefon dobio i brojne pritužbe na mobbing. Žalili su se, kaže, i podređeni i nadređeni, te gotovo jednak broj muškaraca i žena.

Naglasila je da bi Zakon o radu trebalo izmijeniti prije parlamentarnih izbora, kako se taj "vrući krumpir" ne bi prebacio na sljedeću vladu.

Štern je, pak, upozorio na važnost dosljedne primjene tako izmijenjenog zakona, kako ne bi došlo do zlouporaba.

HSLS-ovci su najavili i da će u saborsku proceduru uskoro uputiti i prijedlog novog zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori, jer nelogičnim smatraju da je Hrvatska, uz Srbiju i Albaniju, jedina zemlja u kojoj gospodarstvenici moraju plaćati naknadu za Komoru.

Adlešić je odbacila tvrdnje DC-ovca Vladimira Novotnya da je u DC prešlo 30-ak mladih HSLS-ovaca iz Bjelovara. Kazala je kako to nije prvi napad te vrste iz DC-a, te da je Novotny ranije rekao da je u DC prešla mladež HSLS-a iz Daruvara, gdje HSLS nikad nije osnovao mladešku organizaciju.

Na pitanje hoće li, po uzoru na HNS-ovca Radimira Čačića, i šefica HSLS-a na predstojećim parlamentarnim izborima nositi stranačke liste u svim izbornim jedinicama, Adlešić je kazala da bi takav potez bio prevara birača, te naglasila da HSLS u svakoj izbornoj jedinici ima mlade kandidate koji su prepoznatljivi u svojim sredinama.

Rekla je i da Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa od nje nije zatražilo da se izjasni o činjenici da je njezin muž nedavno zaposlen u Croatia osiguranju, koje vodi HSLS-ovac Hrvoje Vojković te najavila da će tražiti da se Povjerenstvo što prije očituje o tom slučaju, kao i da će, čim Sabor počne zasjedati, izmijeniti svoju imovinsku karticu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙