FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba protiv povećanja plaća državnim dužnosnicima

ZAGREB, 14. prosinca (Hina) - Saborska oporba neprihvatljivima je danas ocijenila izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, tvrdeći da predloženo povećanje dužnosničkih plaća remeti odnose među dužnosnicima, s osnovnim ciljem da se i nakon izbora zadrži HDZ-ov kadar u državnim službama.
ZAGREB, 14. prosinca (Hina) - Saborska oporba neprihvatljivima je danas ocijenila izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, tvrdeći da predloženo povećanje dužnosničkih plaća remeti odnose među dužnosnicima, s osnovnim ciljem da se i nakon izbora zadrži HDZ-ov kadar u državnim službama.

Vladinim prijedlogom utvrđuju se koeficijenti plaća predsjedniku i članovima Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Povećava se koeficijent, pa time i plaća, glavnom državnom inspektoru i ravnatelju policije. Njihove bi se plaće ubuduće računale uz koeficijent od 5,27, a prema nekim neslužbenim računicama time bi im se plaća s 10-11, povećala na 14 tisuća kuna.

Isti koeficijent predlaže se i za predstojnike triju Vladinih ureda - za zakonodavstvo, za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade i za informiranje, kao i za članove DIP-a, dok bi potpredsjednici DIP-a imali koeficijent 5,70, a predsjednik DIP-a 6,42 koliko imaju i ministri.

Nakon sljedećih parlamentarnih izbora ukinuli bi se položaji pomoćnika ministara, a državni dužnosnici više ne bi bili tajnici ministarstava, zamjenik tajnika Vlade, predstojnici Vladinih ureda, zamjenici državnih tajnika središnjih državnih ureda, te zamjenici i pomoćnici ravnatelja državnih upravnih organizacija.

Na meti kritika oporbe našao se glasnogovornik Vlade Ratko Maček, pa su u HSP-u i HNS-u čak i predložene zakonske izmjene nazvali "Mačekovim zakonom".

"Temeljni cilj zakona je povećanje plaće glasnogovornika Mačeka na razinu saborskog zastupnika, to je podcjenjivanje zastupnika koji su izabrani od naroda, jer Vladini dužnosnici nisu", rekao je Pero Kovačević (HSP), pozivajući zastupnike da odbiju Vladin prijedlog i ne dopuste ponižavanje Sabora.

Damir Kajin (IDS) rekao je da nigdje u Europi ne postoji praksa da glasnogovornik Vlade ima plaću zastupnika u parlamentu, a ne slaže se ni s prijedlogom da u rangu zastupničke bude i plaća članova DIP-a, koji, tvrdi, u osam godina mandata efektivno zapravo rade najviše 12 mjeseci.

"Neka imaju visoke plaće, ali barem za kunu manje nego zastupnici, kako bi se sačuvao dignitet Sabora", rekao je Kajin.

Sličnog je stava i Mato Arlović (SDP), koji Vladu proziva da unosi nered u odnose među dužnosnicima, te da derogira načelo solidarnosti u državi.

Neprihvatljivim drži da Vladin glasnogovornik ima plaću saborskog zastupnika ili rektora sveučilišta, ocjenjujući da će takvo rješenje izazvati još veće nezadovoljstvo među dužnosnicima, te u javnosti.

Antun Kapraljević (HNS) tvrdi da je, osim povećanja Mačekove plaće, osnovni cilj zakona "udomiti HDZ-ove jastrebove".

"Udomljavate svoje podobne i pretvarate podobne u sposobne. Ovo je lakrdija", rekao je Kapraljević.

Oporba se usprotivila i prijedlogu da se izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa iz postupka utvrđivanja sukoba interesa izuzmu zamjenik tajnika Vlade, pomoćnici ministara i tajnici ministarstava, zamjenici državnih tajnika u središnjim državnim uredima, zamjenici i pomoćnici ravnatelja državnih upravnih organizacija, zamjenici i pomoćnici Glavnoga državnog inspektora i predstojnici ureda, agencija i direkcija Vlade.

Oporbenjaci su ocijenili da Vlada time želi osigurati da njezin kadar ostane u državnim tijelima i nakon promjene vlasti.

Takvo je tumačenje odbacio državni tajnik Središnjega državnog ureda za upravu Antun Palarić, ističući da tu problematiku regulira zakon o primopredaji vlasti, te da će nakon parlamentarnih izbora svoj mandat na raspolaganje morati staviti svi dužnosnici koji su i prije imali tu obvezu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙