FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije na novu američku strategiju za Irak

ZAGREB, 11. siječnja 2007. (Hina) - Vojna moć neće sama stabilizirati Irak, reakcije su europskog vrha u četvrtak na novu strategiju američkog predsjednika Georga W. Busha za Irak koju europski tisak tumači ustrajanjem na pogrešci ili pak odvažnim kockanjem u koje se Bush upušta.
ZAGREB, 11. siječnja 2007. (Hina) - Vojna moć neće sama stabilizirati Irak, reakcije su europskog vrha u četvrtak na novu strategiju američkog predsjednika Georga W. Busha za Irak koju europski tisak tumači ustrajanjem na pogrešci ili pak odvažnim kockanjem u koje se Bush upušta.

Republikanac Bush u srijedu je svojoj naciji prihvatio odgovornost za počinjene greške, ali je istodobno najavio slanje dodatnih 21.500 američkih vojnika koji bi s Iračanima trebali stati na kraj sektaškom nasilju. Odluku mu je odmah osporio Kongres u kojem su demokrati većina, a podržala ga je iračka vlada, ali ne i sav narod te zemlje.

Europska komisija, izvršna vlast Europske unije, drži da stanje u Iraku zahtijeva "cjelovitiji pristup" i kako treba djelovati i u sigurnosti, i u politici i gospodarstvu te razvoju, rekao je glasnogovornik EK Johannes Laitenberger.

"Nadamo se da će mjere Washingtona voditi k većoj stabilnosti", kazala je Emma Udwin, glasnogovornica povjerenice Europske komisije za vanjske poslove Benite Ferrero-Waldner.

Kao predsjedateljica EU, Njemačka je priopćila da "ključ za federalni, demokratski i ujedinjen Irak u svojim rukama drže prvenstveno sami Iračani i Iračanke".

Njemačko predsjedništvo ne komentira odluku o slanju dodatnih tisuća vojnika u Irak, već izjavljuje da će EU "nastaviti podupirati napore za nacionalnu pomirbu i dijalog", te "izričito osuđuje rastuće nasilje motivirano etničkim i vjerskim razlozima".

U svojoj reakciji na novi američki plan i francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy ističe potrebu prihvaćanja "cjelovite političke strategije".

Velika Britanija, najodaniji američki saveznik u koaliciji, ne kani slijediti američki primjer i slati dodatne vojnike, reagirala je ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett.

Njihov švedski kolega Carl Bildt izrazio je žaljenje što je Bush propustio odgovoriti na političke probleme zemlje, zahvaćene kaosom i nasiljem. Bild drži važnim podijeliti naftno bogatstvo u Iraku i uključiti sve etničke i vjerske zajednice u proces političkog odlučivanja.

Norveški mu kolega drži vojnu opciju nepotrebnom "jer rješenje treba biti političko, civilno i gospodarsko", javlja norveška agencija NTB.

Američki tisak sa skepsom komentira novu Bushovu strategiju, a europski novinari ukazuju na kockarsku stranu najavljenih Bushovih poteza te kritiziraju njegovu tvrdoglavost.

Londonski Daily Telegraph piše da se Bush upušta u "dramatičnu okladu", ali mu priznaje "političku hrabrost", koju pozdravlja i Times koji piše da Bush igra na sve ili ništa. Times k tomu dodaje da je takva strategija bolja od alternative (brzog vojnog povlačenja).

I dnevnik Guardian Bushov plan tumači kao posljednje kockanje, a Independent, oštar protivnik ratu u Iraku, piše da Bush ignorira "birače, političare, čak i generale ... i dodaje "Ludi marš ide dalje".

Bush je u "takvoj situaciji u kojoj rat ne može dobiti, ali ne može ni priznati da ga je već izgubio", piše francuski Liberation (ljevica), a Le Figaro (desnica) da Bush "kreće u bitku protiv skepse američkog javnog mnijenja i Kongresa. To mu je zadnja šansa da sačuva svoje predsjedništvo".

Talijanski Corriere della Sera kritizira Busha jer nije "pozvao Siriju i Iran na dijalog, čime ignorira preporuke izvješća (svog izaslanika Jamesa) Bakera", a slično uočava i La Stampa.

Austrijski Der Standard drži da je Bush zauzeo "neodlučnu strategiju" i zato su mu slabi izgledi da krene pozitivnim smjerom u svom katastrofalnom predsjedničkom mandatu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙