ZAGREB, 26. prosinca (Hina) - Dobre vijesti za ljubitelje čokolade: znanstvenici su otkrili da sadrži tvar koja štiti od srčanih bolesti.
ZAGREB, 26. prosinca (Hina) - Dobre vijesti za ljubitelje čokolade:
znanstvenici su otkrili da sadrži tvar koja štiti od srčanih
bolesti. #L#
Riječ je o procijanidinu, tvari iz skupine polifenola. Za te se
spojeve zna da štite od koronarnih srčanih bolesti, a ima ih mnogo u
voću i povrću.
Istraživači pod vodstvom dr. Dereka Schramma s kalifornijskog
sveučilišta Davis davali su čokoladu skupini dobrovoljaca kako bi
provjerili teoriju po kojoj procijanidini pridonose zdravlju
kardiovaskularnog sustava, izvješćuje BBC.
Deset zdravih dobrovoljaca jelo je različite vrste čokolade, one
koje sadrže visoku i one koje sadrže nisku razinu procijanidina.
Istraživači su otkrili da je nakon dva sata koncentracija
procijanidinova metabolita u plazmi bila 20 puta veća u onih
pacijenata koji su jeli čokoladu s visokom razinom procijanidina.
U tih je osoba zabilježeno i znatno smanjenje leukotriena, tvari
koja potiče trombocite na povezivanje - što povećava opasnost od
stvaranja ugrušaka.
Istraživači su iste rezultate dobili kad su stanice uzete iz aorte,
najveće krvne žile, izložili djelovanju procijanidina.
Autori tvrde da često uzimanje procijanidina može spriječiti
srčane probleme.
Procijanidina ima u nekoliko uobičajenih prehrambenih proizvoda, a
njegova razina u čokoladi može biti različita.
Nova će istraživanja pokazati je li i procijanidin iz drugih
prehrambenih proizvoda jednako djelotvoran kao i onaj iz
čokolade.
Istraživanje je objavljeno u časopisu "American Journal of
Clinical Nutrition".
(Hina) dgk dgk