FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOŽE LI UZIMANJE FOLNE KISELINE SPRIJEČITI RAZVOJ SRČANIH BOLESTI?

ZAGREB, 12. prosinca (Hina) - Američki istraživači savjetuju osobama s rizikom za srčane bolesti da radi prevencije počnu uzimati folnu kiselinu.
ZAGREB, 12. prosinca (Hina) - Američki istraživači savjetuju osobama s rizikom za srčane bolesti da radi prevencije počnu uzimati folnu kiselinu. #L# Folna kiselina može smanjiti razinu homocisteina u krvi. Povišena razina homocisteina, aminokiseline, pridonosi nastanku ateroskleroze i povezuje se s rizikom za srčane bolesti. Iako još nisu završena istraživanja o tome koliko je korisno snižavanje razine homocisteina u krvi, američki istraživači sa Sveučilišta Michigan osobama s rizikom za srčane bolesti preporučuju da ipak počnu uzimati dnevnu dozu folne kiseline i vitamina B12. "Klinička istraživanja trajat će još godinama pa još dugo nećemo točno znati koliko možemo smanjiti rizik za srčane bolesti snižavanjem razine homocisteina. Naša analiza pokazuje da bismo ipak morali poticati pacijente na analizu krvi i uzimanje folne kiseline i vitamina B12 kroz prehranu i pripravke", rekao je autor istraživanja Gilbert Omenn. No, britanski stručnjak dr. Philip Lewis, kardiolog iz bolnice Stepping Hill u Stockportu, kaže da ipak moramo pričekati završetak kliničkih ispitivanja, prenosi BBC. On upozorava da još nema dokaza koji bi nam govorili da uzimanje folne kiseline može znatno sniziti rizik za srčane bolesti niti kako vitamini C, B12 i B6 djeluju na homocistein. Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan, međutim, tvrde da bi pojačano uzimanje vitamina moglo biti korisno za one osobe u kojih je analiza krvi pokazala povišenu razinu homocisteina. Neke prijašnje studije pokazale su da i osobama u kojih je razina homocisteina čak i malo povišena prijeti opasnost od srčanih bolesti. U tu skupinu spada oko 40 posto muškaraca i 32 posto žena starijih od 50 godina. Folna kiselina, pokazalo se, može sniziti razinu homocisteina potičući njegovu razgradnju. Najefikasnija je doza od 400 mikrograma dnevno, dok viša doza, kako se čini, ne donosi veće promjene. Folna kiselina počinje utjecati na snižavanje razine homocisteina u roku od šest tjedana. Korisno je i uzimanje vitamina B12 i B6. Predstavnica Britanske kardiološke zaklade rekla je kako istraživanje ohrabruje ljude na uzimanje hrane bogate folnom kiselinom: "Sve je više dokaza da je povišena razina homocisteina faktor rizika za razvoj koronarnih srčanih bolesti - a znamo i da nedostatak vitamina i folne kiseline može izazvati povišenu razinu toga proteina". Istraživanje obavljeno na Sveučilištu Michigan objavljeno je u "Archives of Internal Medicine". (Hina) dgk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙