ZAGREB, 12. prosinca (Hina) - Američki istraživači savjetuju osobama s rizikom za srčane bolesti da radi prevencije počnu uzimati folnu kiselinu.
ZAGREB, 12. prosinca (Hina) - Američki istraživači savjetuju
osobama s rizikom za srčane bolesti da radi prevencije počnu
uzimati folnu kiselinu. #L#
Folna kiselina može smanjiti razinu homocisteina u krvi. Povišena
razina homocisteina, aminokiseline, pridonosi nastanku
ateroskleroze i povezuje se s rizikom za srčane bolesti.
Iako još nisu završena istraživanja o tome koliko je korisno
snižavanje razine homocisteina u krvi, američki istraživači sa
Sveučilišta Michigan osobama s rizikom za srčane bolesti
preporučuju da ipak počnu uzimati dnevnu dozu folne kiseline i
vitamina B12.
"Klinička istraživanja trajat će još godinama pa još dugo nećemo
točno znati koliko možemo smanjiti rizik za srčane bolesti
snižavanjem razine homocisteina. Naša analiza pokazuje da bismo
ipak morali poticati pacijente na analizu krvi i uzimanje folne
kiseline i vitamina B12 kroz prehranu i pripravke", rekao je autor
istraživanja Gilbert Omenn.
No, britanski stručnjak dr. Philip Lewis, kardiolog iz bolnice
Stepping Hill u Stockportu, kaže da ipak moramo pričekati završetak
kliničkih ispitivanja, prenosi BBC.
On upozorava da još nema dokaza koji bi nam govorili da uzimanje
folne kiseline može znatno sniziti rizik za srčane bolesti niti
kako vitamini C, B12 i B6 djeluju na homocistein.
Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan, međutim, tvrde da bi
pojačano uzimanje vitamina moglo biti korisno za one osobe u kojih
je analiza krvi pokazala povišenu razinu homocisteina.
Neke prijašnje studije pokazale su da i osobama u kojih je razina
homocisteina čak i malo povišena prijeti opasnost od srčanih
bolesti. U tu skupinu spada oko 40 posto muškaraca i 32 posto žena
starijih od 50 godina.
Folna kiselina, pokazalo se, može sniziti razinu homocisteina
potičući njegovu razgradnju. Najefikasnija je doza od 400
mikrograma dnevno, dok viša doza, kako se čini, ne donosi veće
promjene. Folna kiselina počinje utjecati na snižavanje razine
homocisteina u roku od šest tjedana. Korisno je i uzimanje vitamina
B12 i B6.
Predstavnica Britanske kardiološke zaklade rekla je kako
istraživanje ohrabruje ljude na uzimanje hrane bogate folnom
kiselinom: "Sve je više dokaza da je povišena razina homocisteina
faktor rizika za razvoj koronarnih srčanih bolesti - a znamo i da
nedostatak vitamina i folne kiseline može izazvati povišenu razinu
toga proteina".
Istraživanje obavljeno na Sveučilištu Michigan objavljeno je u
"Archives of Internal Medicine".
(Hina) dgk dgk