FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EUROPSKI ZNANSTVENICI ZABRINUTI ZBOG RAZINA DIOKSINA U RIBAMA

BRUXELLES, 19. prosinca (Hina/AFP) - Dva neovisna europska znanstvena odbora upozoravaju da su ribe koje konzumiraju Europljani zatrovane dioksinom, saznaje se u utorak iz europskih izvora.
BRUXELLES, 19. prosinca (Hina/AFP) - Dva neovisna europska znanstvena odbora upozoravaju da su ribe koje konzumiraju Europljani zatrovane dioksinom, saznaje se u utorak iz europskih izvora. #L# Odbori su Europskoj komisiji nedavno dostavili dva izvješća o postotcima kontaminacije prehrambenih proizvoda dioksinom, vrlo opasnim kancerogenim spojem koji se nalazi u industrijskim otpacima. Znanstveni odbor za prehranu životinja i Znanstveni odbor za prehranu otkrili su da je prosječni postotak kontaminacije ribe i ribljih ulja dioksinom najviši u odnosu na druge prehrambene proizvode. Znanstveni odbor za prehranu utvrdio je da je prosječni postotak kontaminacije morskih riba i riba iz gojilišta deset do trideset puta viši od kontaminacije jaja. Proizvodi biljnog podrijetla su najmanje zagađeni tim otrovnims spojem. Znanstveni odbor za prehranu životinja došao je do istih zaključaka otkrivši da su europske ribe i riblja ulja mnogo više zatrovane od riba iz Čilea ili Perua. Najveći rizik je kod najmasnijih riba, poput sleđa iz Sjevernog mora jer se dioksin lakše pohranjuje u masnom tkivu, rekao je jedan europski izvor. Europska komisija predložit će u prvom tromjesečju 2001. zakonske smjernice povodom tih izvješća. (Hina) zt maš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙