BRUXELLES, 19. prosinca (Hina/AFP) - Dva neovisna europska znanstvena odbora upozoravaju da su ribe koje konzumiraju Europljani zatrovane dioksinom, saznaje se u utorak iz europskih izvora.
BRUXELLES, 19. prosinca (Hina/AFP) - Dva neovisna europska
znanstvena odbora upozoravaju da su ribe koje konzumiraju
Europljani zatrovane dioksinom, saznaje se u utorak iz europskih
izvora. #L#
Odbori su Europskoj komisiji nedavno dostavili dva izvješća o
postotcima kontaminacije prehrambenih proizvoda dioksinom, vrlo
opasnim kancerogenim spojem koji se nalazi u industrijskim
otpacima.
Znanstveni odbor za prehranu životinja i Znanstveni odbor za
prehranu otkrili su da je prosječni postotak kontaminacije ribe i
ribljih ulja dioksinom najviši u odnosu na druge prehrambene
proizvode.
Znanstveni odbor za prehranu utvrdio je da je prosječni postotak
kontaminacije morskih riba i riba iz gojilišta deset do trideset
puta viši od kontaminacije jaja.
Proizvodi biljnog podrijetla su najmanje zagađeni tim otrovnims
spojem.
Znanstveni odbor za prehranu životinja došao je do istih zaključaka
otkrivši da su europske ribe i riblja ulja mnogo više zatrovane od
riba iz Čilea ili Perua.
Najveći rizik je kod najmasnijih riba, poput sleđa iz Sjevernog
mora jer se dioksin lakše pohranjuje u masnom tkivu, rekao je jedan
europski izvor.
Europska komisija predložit će u prvom tromjesečju 2001. zakonske
smjernice povodom tih izvješća.
(Hina) zt maš