ZAGREB, 21. prosinca (Hina) - Treba piti kozje mlijeko, jer ima ljekovitu moć, na što je upozorio već Hipokrat, istaknuvši da sirutka dobivena iz kozjega mlijeka ima ljekovita svojstva.
ZAGREB, 21. prosinca (Hina) - Treba piti kozje mlijeko, jer ima
ljekovitu moć, na što je upozorio već Hipokrat, istaknuvši da
sirutka dobivena iz kozjega mlijeka ima ljekovita svojstva.#L#
U 19. stoljeću liječenje sirutkom dobivenom iz kozjeg mlijeka bilo
je vrlo popularno kod upale pluća, žutice, reume, gihta... Kozje
mlijeko preporučalo se oboljelima od u to vrijeme najraširenije
smrtonosne bolesti - tuberkuloze.
Brojna suvremena istraživanja potvrđuju da kozje mlijeko ima
antikancerogena svojstva, ističe se u napisu 'Kozje mlijeko - hrana
i lijek' ing. Karmen Sinković, objavljenom u časopisu 'Zadrugar'.
Koza je vrlo otporna na različite bolesti zbog svojeg osobitog
imunološkog sustava, a kozje mlijeko ima izrazita "baktericidna
svojstva". Ono sadrži veliki broj za zdravlje važnih antitijela,
veću količinu A i B vitamina te više minerala od kravljeg mlijeka:
kalcija, magnezija, kalija, fosfora, klora, ali manje natrija,
željeza, sumpora, cinka i molibdena.
U napisu se ističe da na sastav kozjeg mlijeka utječe pasmina,
hranidba, način uzgoja, kozja starost, stadij laktacije, način
mužnje... Postupno nestaju i predrasude o kozjem mlijeku, odnosno
njegovu neugodnom mirisu "po jarcu". Neugodnog mirisa ima samo onda
kad se koze-mljekarice drže zajedno s nestašnim jarcima.
U Hrvatskoj se uzgajaju tri mliječne pasmine: francuska alpina,
sansaka koza i njemačka šarena (srnasta) plemenita koza, od kojih
se u godinu dobiva otprilike 400 i 500 kilograma mlijeka.
(Hina) ld dam