ZAGREB, 7. prosinca (Hina) - Mnogi predmeti koji se koriste u kuhinji prijetnja su zdravlju i morali bi se baciti, upozoravaju znanstvenici.
ZAGREB, 7. prosinca (Hina) - Mnogi predmeti koji se koriste u
kuhinji prijetnja su zdravlju i morali bi se baciti, upozoravaju
znanstvenici. #L#
Zdjele za pranje posuđa i spužvice za pranje pravi su "rasadnik"
bakterija. Osim toga, odbaciti bi se morala antibakterijska
sredstva za čišćenje i impregnirane daske za rezanje. Znanstvenici
tvrde da se njima ne rješava problem kuhinjskih bakterija i mogu
donijeti više štete nego koristi.
Ovog tjedna u Londonu će se okupiti stručnjaci za higijenu iz
cijeloga svijeta na konferenciji pod nazivom "Higijena u
kućanstvu", izvješćuje BBC News.
Profesor Hugh Pennington kaže da je namakanje dasaka za rezanje i
noževa prepunih mikroba zajedno s tanjurima i čašama u sudoperu ili
plastičnoj zdjeli punoj vode idealno za širenje bakterija.
Profesorica Sally Bloomfield s King's Collegea u Londonu kaže kako
postoji velika opasnost od prenošenja salmonele s dasaka na
tanjure, ako ih se namače u istoj vodi.
Stručnjaci preporučuju uporabu papirnatih ručnika umjesto
uobičajenih kuhinjskih krpa preko kojih se lako širi zaraza i
upozoravaju da nova antibakterijskih sredstava za čišćenje nisu
baš efikasna.
Posuđe se mora prati pod tekućom vodom, a ne namakati u sudoperu ili
plastičnoj posudi, kaže Pennington: "To je pitanje zdravog razuma.
Sve se otapa u vodi koja postaje sve mutnija. Ako perete noževe
kojima ste rezali sirovu piletinu, ili dasku za rezanje mesa, a onda
u istoj vodi perete tanjure, postoji velika opasnost da mikrobe
prenesete na te tanjure".
Kuhinjske krpe možda izgledaju čiste, ali su zapravo prepune
mikroba, a posuđe bi bilo dobro ostaviti da se osuši, a ne brisati
krpom, kaže Pennington, dodajući da bi u kuhinji najbolje bilo
imati pipe sa senzorima kako ih ne bismo morali dodirivati.
(Hina) dgk dgk