RAB, 7. listopada (Hina) - Usvajanjem zaključaka i gastronomskom izložbom ugostitelja Županije primorsko-goranske večeras je na Rabu završen 13. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. U zaključcima 550
sudionika Kongresa ističe da je za pravodobno pripremanje turističke sezone potrebno utvrditi potrebe ugostitelja i turističkih djelatnika, osobito kad je riječ o promidžbi i nastupima na sajmovima.
RAB: ZAVRŠEN KONGRES UGOSTITELJA I TURISTIČKIH DJELATNIKA
RAB, 7. listopada (Hina) - Usvajanjem zaključaka i gastronomskom
izložbom ugostitelja Županije primorsko-goranske večeras je na
Rabu završen 13. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika
Hrvatske obrtničke komore. U zaključcima 550 sudionika Kongresa
ističe da je za pravodobno pripremanje turističke sezone potrebno
utvrditi potrebe ugostitelja i turističkih djelatnika, osobito kad
je riječ o promidžbi i nastupima na sajmovima.#L#
Od hrvatske Vlade traže da zakonski regulira obvezu uključivanja
cehova ugostitelja i turističkih djelatnika na svim razinama
lokalne samouprave i uprave u rješavanju svih problema i donošenja
odluka vezanih za poslovanje ugostitelja i turističkih
djelatnika.
Također je zaključeno da se u dvojni školski sustav ugradi
zanimanje konobar i majstor - konobar. Kongres predlaže ukidanje
ispita o stručnoj osposobljenosti za priprematelje jednostavnih
jela i poslastica, te poslužitelja jednostavnih jela i pića.
Također je predloženo koncesioniranje ugostiteljskih objekata.
Na temelju rasprave u Rabu predlaže se odgoda i otplata dugova u
ratama Mirovinskom i invalidskom osiguranju i zdravstvenom
osiguranju. Zaključeno je da se izradi gastro-vodič ugostitelja i
turističkih djelatnika obrtnika za cijelu Hrvatsku.
Ugostitelji su tražili ukidanje nadzorne liste u sanitarnim
prostorijama.
Sudionici 13. kongresa podržali su kandidaturu Zagreba za domaćina
14. kongresa.
Priznanje za najuspješnijeg ugostitelja na gastro izložbi 23
restorana Županije primorsko-goranske osvojila je Nada Dumičić,
vlasnica restorana "Gonar" s otoka Raba. Ona je također osvojila
prvo mjesto u kategoriji "topla jela". Prvo mjesto u kategoriji
"hladna jela" osvojio je ugostitelj Ivica Mikelić iz restorana
Kampor također s Raba, a u kategoriji "slastica" prvo mjesto
osvojila je Vilma Brna, slastičarnica "Vilma" iz Banjola na Rabu.
(Hina) pp dd