OSIJEK, 15. rujna (Hina) - Današnjim potpaljivanjem vapnenih peći označen je 94. početak kampanje prerade šećerne repe u najvećoj hrvatskoj šećerani IPK Tvornici šećera Osijek. Očekuje se da će biti proizvedeno 35 000 tona šećera, što
bi uz proizvodnju iz ostalih dviju hrvatskih šećerana i zalihe bilo dovoljno za domaće potrebe. Po ocjeni Miroslava Kosa, direktora IPK Tvornice šećera Osijek, šećer se ne bi trebao uvoziti.
OSIJEK, 15. rujna (Hina) - Današnjim potpaljivanjem vapnenih peći
označen je 94. početak kampanje prerade šećerne repe u najvećoj
hrvatskoj šećerani IPK Tvornici šećera Osijek. Očekuje se da će
biti proizvedeno 35 000 tona šećera, što bi uz proizvodnju iz
ostalih dviju hrvatskih šećerana i zalihe bilo dovoljno za domaće
potrebe. Po ocjeni Miroslava Kosa, direktora IPK Tvornice šećera
Osijek, šećer se ne bi trebao uvoziti.#L#
Ovogodišnja prerada šećerne repe trajati će 60 do 70 dana, a uz
angažiranje dijela stalno uposlenih radnika kojih u osječkoj
šećerani ima 450, u kampanji će raditi i 300 sezonskih radnika. Za
sezonski posao prerade šećerne repe, kazao je Miroslav Kos, javilo
se čak 900 osoba.
Kapacitet osječke šećerane je 60 000 tona šećera, no zbog manje
kvote zasijane površene sa šećernom repom i velike suše očekuje se
proizvodnja od 35 000 tona šećera, kazao je Kos. No on je i dodao
kako je "na svu sreću ovogodišnja digestija šećera prema prvim
predkampanjskim analizama dobra ".
(Hina) vs do