ZAGREB, 11. rujna (Hina) - Ovogodišnja berba grožđa započela je sredinom kolovoza, znatno ranije nego prijašnjih godina, a suše koje su obilježile ljeto odrazit će se na urod grožđa i kvalitetu vina. Prema procjenama Ministarstva
poljoprivrede i šumarstva ove bi se godine organizirano trebalo preraditi oko 8500 vagona grožđa za tržište, a iz tih bi se količina trebalo proizvesti oko 600.000 hektolitara vina, što će, kažu u Ministarstvu, zasigurno biti najmanja proizvodnja vina u dugoj vinarskoj povijesti Hrvatske.#l# Tako se proizvodnja grožđa u Dalmacija procijenjuje na 3300 vagona, Istri i Primorju 1300, sjeverozapadnoj Hrvatskoj 1500, Slavonija 1300, te Podunavlje 1100 vagona.Urod grožđa će biti ispodprosječan (20 posto manji od prosječnog), dok će kvaliteta, posebice bijelih vina, zbog nižih kiselina te upitnosti aromatskih sastava također biti lošija. Po riječima Vinka Milata, vinarskog stručnjaka iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, kod crnih sorti vina (starijih vinograda) i na pravim vinogradarskim terenima očekuje se dobra kvaliteta grožđa. Milat kaže da će se zbog visokog udjela šećera stvoriti povoljni uvjeti za proizvodnju predikatnih vina, iako šećer nije glavni čimbenik kvalitete, jer će izostati tzv. svojstva
ZAGREB, 11. rujna (Hina) - Ovogodišnja berba grožđa započela je
sredinom kolovoza, znatno ranije nego prijašnjih godina, a suše
koje su obilježile ljeto odrazit će se na urod grožđa i kvalitetu
vina. Prema procjenama Ministarstva poljoprivrede i šumarstva ove
bi se godine organizirano trebalo preraditi oko 8500 vagona grožđa
za tržište, a iz tih bi se količina trebalo proizvesti oko 600.000
hektolitara vina, što će, kažu u Ministarstvu, zasigurno biti
najmanja proizvodnja vina u dugoj vinarskoj povijesti
Hrvatske.#l#
Tako se proizvodnja grožđa u Dalmacija procijenjuje na 3300 vagona,
Istri i Primorju 1300, sjeverozapadnoj Hrvatskoj 1500, Slavonija
1300, te Podunavlje 1100 vagona.
Urod grožđa će biti ispodprosječan (20 posto manji od prosječnog),
dok će kvaliteta, posebice bijelih vina, zbog nižih kiselina te
upitnosti aromatskih sastava također biti lošija.
Po riječima Vinka Milata, vinarskog stručnjaka iz Ministarstva
poljoprivrede i šumarstva, kod crnih sorti vina (starijih
vinograda) i na pravim vinogradarskim terenima očekuje se dobra
kvaliteta grožđa. Milat kaže da će se zbog visokog udjela šećera
stvoriti povoljni uvjeti za proizvodnju predikatnih vina, iako
šećer nije glavni čimbenik kvalitete, jer će izostati tzv. svojstva
plemenite pljesni.
S berbom treba požuriti, drži Milat, budući da ukupne kiseline
padaju (dnevno do 1,5 grama po litri), posebice iz razloga što bi
nadolazeće kiše mogle uzrokovati pojavu truleži grožđa.
Značajnije oscilacije u rodnosti i kvaliteti biti će različite po
regijama, a značajnije će podbaciti u južnoj Dalmaciji, na otocima
kao i u Istri, dok će rodnost u Podunavlju i Slavoniji biti
zadovoljavajuća.
Po podacima Ministarstva, nosioci tržišne proizvodnje grožđa, koji
su upisani u Upisnik proizvođača broje 9.769 proizvođača, s ukupnom
površinom od 15 tisuća hektara, dok ostatak čine tzv.
neregistrirana proizvodnja i naturalna potrošnja vina.
Nosioci tržne proizvodnje i prerade grožđa su 50-tak značajnijih
vinarskih poduzeća, oko 30 zadruga, te približno 300 privatnih
proizvođača, a u prometu se nalazi ukupno 871 vrsta vina u bocama s
kontroliranim podrijetlom.
U prvih šest mjeseci ove godine u promet je pušteno 282.679
hektolitara vina, a procijenjuje se da je promet krajem kolovoza
iznosio 400 tisuća hl. Zaliha vina, pak, za tržište krajem
kolovoza, po podacima Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i
vinarsvo su iznosile 470 tisuća hl, što znači da su one relativno
niske (višak stolnih, bijelih i vrhunskih vina). Nažalost, ističe
Milat, zbog problema u vodećim vinarskim kućama izostao je
očekivani izvoz vina (za šest mjeseci svega 38.749 hl), dok uvoz
nije zabrinjavajući (22.122 hl).
Promet vina prema kakvoći sve je povoljniji, pa su tako kvalitetna
vina imala udjel u ukupnom prometu 51,99 posto, vrhunska 2,43
posto, a stolna 44 posto.
Ovogodišnja procijenjena proizvodnja vina zajedno sa zalihama ne
bi trebala biti veliko opterećenje za prodaju u narednom vremenskom
razdoblju, posebice ako vodeće vinarske kuće započnu uspješno
poslovati te svoje aktivnosti usmjere na izvoz kvalitetnih vina,
drži Milat.
Pozitivno ozračje, koje u Hrvatskoj vlada prema ovoj proizvodnji
moglo bi rezultirati porastom proizvodnje i potrošnje vina, smatra
Milat, pri čemu posebno ističe značaj poticaja za sadnju novih
vinograda, kreditiranje tehnološke obnove vinarija, te moguće
stimulacije izvoza vina.
Ulaskom u WTO započet će i prava tržišna utakmica u kojoj će opstati
najuspješniji, tj. oni koji kvalitetom i cijenom vina mogu
konkurirati na svjetskom tržištu, zaključio je Milat.
Miroslav Kuskunović
(Hina) mku ds