SAN DIEGO, 19. travnja (Reuters/Hina) - Kakao, sastojak koji čokoladi daje karakterističan okus, može spriječiti oštećenja arterija koje uzrokuje kolesterol, izvješćuju istraživači.
SAN DIEGO, 19. travnja (Reuters/Hina) - Kakao, sastojak koji
čokoladi daje karakterističan okus, može spriječiti oštećenja
arterija koje uzrokuje kolesterol, izvješćuju istraživači. #L#
Međutim, istraživači napominju da su se koristili kakaom koji ne
sadrži masnoće, a ne onim s visokim postotkom masti kojega ima u
prosječnoj čokoladi ili napitku od kakaa.
"Biološki aktivni sastojci koje sadrži kakao" štitili su, čini se,
arterije zečeva od začepljenja kolesterolom, objašnjava dr. Tissa
Kappagoda, istraživač s kalifornijskog sveučilišta u Davisu.
Otkrića njegove ekipe iznijeta su na konferenciji Eksperimentalna
biologija 2000. koja je održana u San Diegu.
Kappagoda je objasnio kako su ekstrakti kakaa, čini se, dobar izvor
antioksidanata flavonoida - biljnih sastojaka za koje se
pretpostavlja da sprječavaju kemijski proces koji visoku razinu
kolesterola povezuje s bolesnim arterijama. Slični sastojci koji
se nalaze u povrću, voću i čaju štite, navodno, arterije od
oštećenja, a istraživači su nastojali odrediti mogu li ekstrakti
kakaa imati isti učinak.
To su provjerili u laboratorijskim ispitivanjima djelovanja
ekstrakta kakaa na aorte zečeva. Kappagoda je objasnio kako se
zdrave aorte mogu opustiti i tako omogućiti normalan optok krvi i
krvni tlak. Oštećenja aorte povezana s kolesterolom ograničavaju
to opuštanje i povisuju krvni tlak.
Kalifornijski istraživač je kazao kako je izlaganje aorta
ekstraktu kakaa "potaknulo opuštanje" u tkivu aorta. Ta je reakcija
primijećena i u zečeva koji su dobivali hranu bogatu kolesterolom
kao i u onih koji su jeli hranu bez mnogo kolesterola. Reakciju se,
rekao je istraživač, može usporediti s onima koje su primijećene
nakon sličnih testiranja sastojaka flavonoida iz drugih izvora,
uključujući voće, povrće i čaj.
Iako je istraživanje finacirala korporacija koja proizvodi
čokoladice "Mars", Kappagoda ističe kako postoji velika razlika
između konzumiranja čistog ekstrakta kakaa bez masnoća i
čokoladica s visokim postotkom masti te napitaka na bazi kakaa.
Većina prizvođača čokolada, kaže, iz kakaa uklanja većinu
prirodnih flavonoida, a između 40 i 45 posto kalorija napitaka na
bazi kakaa dolazi od masti.
(Hina) car dgk