FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KAKAO SNIŽAVA KOLESTEOL

SAN DIEGO, 19. travnja (Reuters/Hina) - Kakao, sastojak koji čokoladi daje karakterističan okus, može spriječiti oštećenja arterija koje uzrokuje kolesterol, izvješćuju istraživači.
SAN DIEGO, 19. travnja (Reuters/Hina) - Kakao, sastojak koji čokoladi daje karakterističan okus, može spriječiti oštećenja arterija koje uzrokuje kolesterol, izvješćuju istraživači. #L# Međutim, istraživači napominju da su se koristili kakaom koji ne sadrži masnoće, a ne onim s visokim postotkom masti kojega ima u prosječnoj čokoladi ili napitku od kakaa. "Biološki aktivni sastojci koje sadrži kakao" štitili su, čini se, arterije zečeva od začepljenja kolesterolom, objašnjava dr. Tissa Kappagoda, istraživač s kalifornijskog sveučilišta u Davisu. Otkrića njegove ekipe iznijeta su na konferenciji Eksperimentalna biologija 2000. koja je održana u San Diegu. Kappagoda je objasnio kako su ekstrakti kakaa, čini se, dobar izvor antioksidanata flavonoida - biljnih sastojaka za koje se pretpostavlja da sprječavaju kemijski proces koji visoku razinu kolesterola povezuje s bolesnim arterijama. Slični sastojci koji se nalaze u povrću, voću i čaju štite, navodno, arterije od oštećenja, a istraživači su nastojali odrediti mogu li ekstrakti kakaa imati isti učinak. To su provjerili u laboratorijskim ispitivanjima djelovanja ekstrakta kakaa na aorte zečeva. Kappagoda je objasnio kako se zdrave aorte mogu opustiti i tako omogućiti normalan optok krvi i krvni tlak. Oštećenja aorte povezana s kolesterolom ograničavaju to opuštanje i povisuju krvni tlak. Kalifornijski istraživač je kazao kako je izlaganje aorta ekstraktu kakaa "potaknulo opuštanje" u tkivu aorta. Ta je reakcija primijećena i u zečeva koji su dobivali hranu bogatu kolesterolom kao i u onih koji su jeli hranu bez mnogo kolesterola. Reakciju se, rekao je istraživač, može usporediti s onima koje su primijećene nakon sličnih testiranja sastojaka flavonoida iz drugih izvora, uključujući voće, povrće i čaj. Iako je istraživanje finacirala korporacija koja proizvodi čokoladice "Mars", Kappagoda ističe kako postoji velika razlika između konzumiranja čistog ekstrakta kakaa bez masnoća i čokoladica s visokim postotkom masti te napitaka na bazi kakaa. Većina prizvođača čokolada, kaže, iz kakaa uklanja većinu prirodnih flavonoida, a između 40 i 45 posto kalorija napitaka na bazi kakaa dolazi od masti. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙