ZAGREB, 6. veljače (Hina) - Zavodljiva mirisa, topi se u ustima - čokolada je za mnoge pojam romantičnog dara. Iako je privlačnost te prastare poslastice predmet mnogih znanstvenih rasprava, javlja se i jedna nova činjenica: čokolada
bi mogla biti dobra za srce i zbog drugih, a ne samo ljubavnih razloga.
ZAGREB, 6. veljače (Hina) - Zavodljiva mirisa, topi se u ustima -
čokolada je za mnoge pojam romantičnog dara. Iako je privlačnost te
prastare poslastice predmet mnogih znanstvenih rasprava, javlja se
i jedna nova činjenica: čokolada bi mogla biti dobra za srce i zbog
drugih, a ne samo ljubavnih razloga. #L#
Nova istraživanja, prenosi CNN, pokazuju da antioksidansi u tamnoj
čokoladi i kakao-prahu mogu povećati razinu "dobrog" kolesterola i
do 10 posto, tvrdi Penny Kris-Etherton, dijetetičarka s državnog
Sveučilišta u Pennsylvaniji.
Ispitanici su, u sklopu istraživanja, svakodnevno uzimali 22 grama
kakao-praha i 16 grama tamne čokolade. Rezultat: njihov je "loš"
kolesterol bio manje podložan oksidaciji, koja obično uzrokuje
začepljenje arterija. Iako mnogi uzimaju vitamine i druge
antioksidanse koji sprječavaju nastanak naslaga, ispitivanje
pokazuje da tako možda djeluje i kakao.
Čokolada je možda bogata i drugim korisnim tvarima, a ne samo
antioksidansima. Prijašnja istraživanja, o kojima je Penny Kris-
Etherton 1997. pisala u časopisu "American Journal of Clinical
Nutrition", pokazala su da stearinska kiselina, jedna masnoća koju
sadržava čokolada, može povećati razinu "dobrog" kolesterola. Osim
toga, ako netko redovito jede mliječnu čokoladu, razina "lošeg"
kolesterola neće mu se povećati onoliko koliko bi se povećala zbog
unosa masti.
"Poruka je sljedeća: čokolada nije loša, a mogla bi biti i korisna",
tvrdi Penny Kris-Etherton, koja će rezultate najnovijeg
istraživanja objaviti u travnju, na konferenciji biologa u San
Diegu u Kaliforniji. "Ljudi se ne moraju osjećati krivima dok jedu
čokoladu", kaže znanstvenica, dodajući kako je ključ, ipak, u
umjerenosti jer se čokolada "mora uklopiti u uravnoteženu i zdravu
prehranu".
Žene će možda teško slijediti savjet o umjerenosti - posebice
jednom u mjesecu, kad prije menstruacije osjete neodoljivu želju za
čokoladom.
No žene zabrinjava štetnost masnoće - bila ona zdrava za srce ili ne
- i šećera.
I što onda rade? Sve ovisi o tome zašto žude za čokoladom i hoće li
kockica čokolade zadovoljiti njihovu fiziološku ili psihološku
potrebu.
Proučavajući žene u Španjolskoj i SAD-u, Debra Zellner,
psihologinja i profesorica na Sveučilištu u Shippensburgu
(Pennsylvania), zaključila je da žene u SAD-u žude za čokoladom jer
su je pretvorile u prehrambeni tabu: slasna je, ali puna masti i
kalorija. Vjeruju da uživajući u čokoladi čine prijestup,
pretpostavlja Debra Zellner, pa same sebi govore kako je ne smiju
jesti, a na kraju, uglavnom prije menstruacije, pokleknu u trenutku
lošeg raspoloženja.
"Osjećate se bolje jer ste se nečim počastili, ali za to nema
fizioloških razloga", kaže Debra Zellner, koja je otkrila da
Španjolke ne žude za čokoladom kao Amerikanke.
Dosad su objavljena mnogobrojna izvješća o privlačnosti čokolade,
a neki znanstvenici čvrsto vjeruju u psihološku vezu. U čokoladi je
otkriveno više od 400 tvari, a neke od njih utječu na raspoloženje.
Debra Zellner misli da farmakološki aktivnih tvari u čokoladi ima
premalo da bi imale ikakav utjecaj, ali drugi nisu sigurni u to.
Debra Waterhouse, dijetetičarka i autorica knjige "Zašto ženama
treba čokolada", objavljene 1999., misli kako ulogu imaju i kultura
i kemikalije. Tvari koje sadržava čokolada utječu na razinu tvari
koje utječu na raspoloženje, uključujući serotonin, endorfine i
feniletilamin, koje tijelo stvara kao reakciju na nježnost, tvrdi
Debra Waterhouse.
Naravno, teorije nisu bitne kada je u pitanju udovoljavanje
najdražoj. "Konačni je zaključak da čokolada u ženi potiče dobro
raspoloženje", kazala je Debra Waterhouse. "Znači, kad je u pitanju
čokolada, vjerujte svojemu tijelu i oslobodite se krivnje."
(Hina) car dgk