FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MASLINOVO ULJE POMAŽE U SPRJEČAVANJU RAKA CRIJEVA

LONDON, 26. siječnja (Hina/Reuters) - Španjolski znanstvenici otkrili su nove dokaze koji potvrđuju koliko je maslinovo ulje korisno - rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da može pridonijeti sprječavanju raka crijeva.
LONDON, 26. siječnja (Hina/Reuters) - Španjolski znanstvenici otkrili su nove dokaze koji potvrđuju koliko je maslinovo ulje korisno - rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da može pridonijeti sprječavanju raka crijeva. #L# Istraživači iz sveučilišne bolnice "Germans Trias Pujol" u Barceloni usporedili su djelovanje maslinova ulja, koje je vrlo rašireno u mediteranskoj prehrani, s djelovanjem ulja šafranike i ribljim uljem. Znanstvenici su ulje davali štakorima kako bi se utvrdilo utječe li na rast tumora i tip, a ne samo količina, masnoće u prehrani. "Ovo istraživanje potvrđuje da prehrana koja sadrži pet posto masti u koju je uključeno maslinovo ulje, za razliku od pet posto ulja šafranike, sprječava rak crijeva u štakora. Isti je rezultat pokazalo i uključivanje pet posto ribljeg ulja u prehranu", izvješćuju profesor Miguel Gassull i kolege u časopisu "Gut". Istraživači su 100 štakora podijelili u tri skupine. Hranili su ih hranom bogatom maslinovim uljem, uljem šrafranike ili ribljim uljem. Svaka je skupina podijeljena na pola, a polovina životinja je primala tvar koja uzrokuje rak. Devetnaest tjedana nakon početka pokusa, istraživači su ispitali životinje na postojanje ranih znakova raka. Otkrili su da je u štakora koji su dobivali maslinovo ulje bilo manje pretkanceroznog tkiva i manje tumora nego u životinja koje su dobivale druge vrste ulja. Gassull i njegovi suradnici izvješćuju kako prehrana bogata maslinovim i ribljim uljem smanjuje količinu arakidonata, tvari koja u kombinaciji s prostaglandinom E može poticati nastanak raka. Istraživači vjeruju da sastojci maslinova ulja, kao što su flavonoidi, skvalen i polifenoli, mogu pomoći u zaštiti protiv raka. Flavonoidi i polifenoli su antioksidansi. Znanstvenici su upozorili kako su nužna dodatna istraživanja radi potvrde njihovih rezultata. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙