PARIZ, 21. prosinca (Hina/AFP) - Hrana proizvedena od genetskih modificiranih organizama može izazvati alergiju, a koristima od posebnih genetski modificiranih organizama koji bi trebali smanjivati pojavu alergija "više se nadamo nego
što bi one bile stvarne", izjavila je Denise-Anne Moneret Vautrin, alergolog iz središnje bolnice u Nancyu na znanstvenom skupu koji je u Parizu organizirala francuska Agencija za sanitarnu ispravnost prehrambenih proizvoda.
PARIZ, 21. prosinca (Hina/AFP) - Hrana proizvedena od genetskih
modificiranih organizama može izazvati alergiju, a koristima od
posebnih genetski modificiranih organizama koji bi trebali
smanjivati pojavu alergija "više se nadamo nego što bi one bile
stvarne", izjavila je Denise-Anne Moneret Vautrin, alergolog iz
središnje bolnice u Nancyu na znanstvenom skupu koji je u Parizu
organizirala francuska Agencija za sanitarnu ispravnost
prehrambenih proizvoda. #L#
Kad je riječ o genetski modificiranim organizmima, postoje dvije
vrste opasnosti od pojave alergije.
Bjelančevina promijenjenih genetičkih svojstava može izazvati
"zajedničku" reakciju s ostalim alergenima (iz nekih drugih
proizvoda) u osobe koja već ima razvijena antitijela za tu vrstu
alergena. "Zato prije bilo kakve prodaje genetski modificiranih
organizama treba ispitati moguće reakcije na serum alergičnih
osoba", kaže gđa Moneret Vautrin. "Ako se utvrdi da postoji
mogućnost pojave alergije, taj se genetski modificirani organizam
više ne smije razvijati."
"No, genetski modificirani organizam može izazvati alergije i
nakon nekoliko godina u osoba koje prije nisu imale takve alergije.
Kako bi se spriječile opasnosti od takvih pojava, moralo bi se
osnovati nadzornu alergološku mrežu na razini cijele države",
naglašava gđa. Moneret Vautrin.
Sudionici rasprave naglasili su da je, uz zagađivanje okoliša,
opasnost od pojave alergije i dalje vrlo velika te da predstavlja
jedan od razloga za nepovjerenje europskih potrošača prema
genetski modificiranim organizmima.
Alergije (peludne) javljaju se kod 15 do 30 posto stanovnika, a 3,24
posto osoba pati od ponekad vrlo ozbiljnih alergija na neke vrste
hrane. U posljednjih deset godina opaža se udvostručenje broja
slučajeva alergije na hranu, prema riječima Gabriela Peltrea,
ravnatelja odjela "Alergija i okoliš" u pariškom Institutu
Pasteur.
Opasnost od alergija povezanih s genetski modificiranim
organizmima posebno je poznata od 2000. godine kad je u SAD-u izbio
skandal zbog kukuruza Starlink, inače namijenjenog ishrani
životinja, koji se nalazio u čipsu.
Američka uprava za lijekove naručila je precizno istraživanje zbog
brojnih pritužbi na alergije, podsjeća gđa. Moneret Vautrin.
Proučeno je 28 uzoraka krvi i nije dokazana nijedna alergija.
No, istraživanje je provedeno s jednim nedostatkom: nisu obavljena
testiranja na koži, vrlo korisna kod traženja uzroka alergije.
(Hina) rug dgk