FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GENETSKI MODIFICIRANI ORGANIZMI: POTVRĐENA ALERGIJSKA REAKCIJ

PARIZ, 21. prosinca (Hina/AFP) - Hrana proizvedena od genetskih modificiranih organizama može izazvati alergiju, a koristima od posebnih genetski modificiranih organizama koji bi trebali smanjivati pojavu alergija "više se nadamo nego što bi one bile stvarne", izjavila je Denise-Anne Moneret Vautrin, alergolog iz središnje bolnice u Nancyu na znanstvenom skupu koji je u Parizu organizirala francuska Agencija za sanitarnu ispravnost prehrambenih proizvoda.
PARIZ, 21. prosinca (Hina/AFP) - Hrana proizvedena od genetskih modificiranih organizama može izazvati alergiju, a koristima od posebnih genetski modificiranih organizama koji bi trebali smanjivati pojavu alergija "više se nadamo nego što bi one bile stvarne", izjavila je Denise-Anne Moneret Vautrin, alergolog iz središnje bolnice u Nancyu na znanstvenom skupu koji je u Parizu organizirala francuska Agencija za sanitarnu ispravnost prehrambenih proizvoda. #L# Kad je riječ o genetski modificiranim organizmima, postoje dvije vrste opasnosti od pojave alergije. Bjelančevina promijenjenih genetičkih svojstava može izazvati "zajedničku" reakciju s ostalim alergenima (iz nekih drugih proizvoda) u osobe koja već ima razvijena antitijela za tu vrstu alergena. "Zato prije bilo kakve prodaje genetski modificiranih organizama treba ispitati moguće reakcije na serum alergičnih osoba", kaže gđa Moneret Vautrin. "Ako se utvrdi da postoji mogućnost pojave alergije, taj se genetski modificirani organizam više ne smije razvijati." "No, genetski modificirani organizam može izazvati alergije i nakon nekoliko godina u osoba koje prije nisu imale takve alergije. Kako bi se spriječile opasnosti od takvih pojava, moralo bi se osnovati nadzornu alergološku mrežu na razini cijele države", naglašava gđa. Moneret Vautrin. Sudionici rasprave naglasili su da je, uz zagađivanje okoliša, opasnost od pojave alergije i dalje vrlo velika te da predstavlja jedan od razloga za nepovjerenje europskih potrošača prema genetski modificiranim organizmima. Alergije (peludne) javljaju se kod 15 do 30 posto stanovnika, a 3,24 posto osoba pati od ponekad vrlo ozbiljnih alergija na neke vrste hrane. U posljednjih deset godina opaža se udvostručenje broja slučajeva alergije na hranu, prema riječima Gabriela Peltrea, ravnatelja odjela "Alergija i okoliš" u pariškom Institutu Pasteur. Opasnost od alergija povezanih s genetski modificiranim organizmima posebno je poznata od 2000. godine kad je u SAD-u izbio skandal zbog kukuruza Starlink, inače namijenjenog ishrani životinja, koji se nalazio u čipsu. Američka uprava za lijekove naručila je precizno istraživanje zbog brojnih pritužbi na alergije, podsjeća gđa. Moneret Vautrin. Proučeno je 28 uzoraka krvi i nije dokazana nijedna alergija. No, istraživanje je provedeno s jednim nedostatkom: nisu obavljena testiranja na koži, vrlo korisna kod traženja uzroka alergije. (Hina) rug dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙