FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JABUKE I SELEN MOGU SMANJITI RIZIK ZA ASTMU

NEW YORK, 19. prosinca (Hina/Reuters) - Najnovije britansko istraživanje povezuje unos jabuka i selena sa smanjenim rizikom obolijevanja od astme. To govori da određeni antioksidansi štite pluća od te bolesti.
NEW YORK, 19. prosinca (Hina/Reuters) - Najnovije britansko istraživanje povezuje unos jabuka i selena sa smanjenim rizikom obolijevanja od astme. To govori da određeni antioksidansi štite pluća od te bolesti. #L# Antioksidansi pridonose neutralizaciji opasnih oblika kisika koje stvara metabolizam. Takozvani slobodni radikali nestabilni su sastojci koji mogu štetiti stanicama, a vjeruje se da pridonose razvoju kroničnih bolesti. Istraživači pretpostavljaju da antioksidansi štite zdravlje pluća i smanjuju rizik obolijevanja od astme. No ispitivanja antioksidansa poput vitamina C i E donijela su proturječne rezultate. Još se manje zna o ostalim antioksidansima, poput flavonoida i minerala u tragovima kao što je selen, kažu dr. Seif O. Shaheen i suradnici. Znanstvenici su ispitali gotovo 1.500 odraslih ljudi o njihovim prehrambenim navikama u prošloj godini. Usredotočili su se na unos voća i povrća, hrane bogate flavonoidima poput jabuka, luka, čaja i crvenog vina, vitamina antioksidansa i elemenata u tragovima koji djeluju poput antioksidativnih enzima - selena, cinka i bakra. Pokazalo se da ljudi koji jedu najmanje dvije jabuke tjedno smanjuju rizik od astme za 22 do 32 posto. S porastom unosa selena, smanjuje se rizik od astme, objavljeno je u najnovijem broju časopisa "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine". Ispitanici s najvišim razinama unosa selena - 54 do 98 mikrograma dnevno - imali su dvostruko manje izgleda za obolijevanje od astme od onih koji su u organizam unosili najmanje količine selena, od 23 do 30 mikrograma dnevno. Preporučena dnevna doza selena je 55 mikrograma. Unos crvenog vina povezuje se s ublažavanjem bolesti, prema Shaheenu i suradnicima s King's Collegea u Londonu i sveučilišta Southampton. "Veza između konzumiranja jabuka i crvenog vina i astme vjerojatno govori u prilog zaštitnom učinku flavonoida", pišu znanstvenici. Oni pretpostavljaju da neki podtipovi flavonoida imaju ključnu ulogu u toj zaštiti, jer druga hrana koja sadrži flavonoide nije utjecala ni na obolijevanje od astme, ni na težinu bolesti. "Povezanost rizika od astme s jabukama govori da se mora proučiti kako flavonoidi, ili drugi sastojci jabuke, utječu na zdravlje respiratornog sustava", zaključuju znanstvenici. Što se selena tiče, znanstvenici kažu da selen štiti od astme jer sprječava upale dišnih puteva. Selen sadrže obogaćene žitarice, brazilski oraščići, orasi, tuna i govedina. (Hina) lbr dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙