NEW YORK, 19. prosinca (Hina/Reuters) - Najnovije britansko istraživanje povezuje unos jabuka i selena sa smanjenim rizikom obolijevanja od astme. To govori da određeni antioksidansi štite pluća od te bolesti.
NEW YORK, 19. prosinca (Hina/Reuters) - Najnovije britansko
istraživanje povezuje unos jabuka i selena sa smanjenim rizikom
obolijevanja od astme. To govori da određeni antioksidansi štite
pluća od te bolesti. #L#
Antioksidansi pridonose neutralizaciji opasnih oblika kisika koje
stvara metabolizam. Takozvani slobodni radikali nestabilni su
sastojci koji mogu štetiti stanicama, a vjeruje se da pridonose
razvoju kroničnih bolesti.
Istraživači pretpostavljaju da antioksidansi štite zdravlje pluća
i smanjuju rizik obolijevanja od astme. No ispitivanja
antioksidansa poput vitamina C i E donijela su proturječne
rezultate. Još se manje zna o ostalim antioksidansima, poput
flavonoida i minerala u tragovima kao što je selen, kažu dr. Seif O.
Shaheen i suradnici.
Znanstvenici su ispitali gotovo 1.500 odraslih ljudi o njihovim
prehrambenim navikama u prošloj godini. Usredotočili su se na unos
voća i povrća, hrane bogate flavonoidima poput jabuka, luka, čaja i
crvenog vina, vitamina antioksidansa i elemenata u tragovima koji
djeluju poput antioksidativnih enzima - selena, cinka i bakra.
Pokazalo se da ljudi koji jedu najmanje dvije jabuke tjedno
smanjuju rizik od astme za 22 do 32 posto.
S porastom unosa selena, smanjuje se rizik od astme, objavljeno je u
najnovijem broju časopisa "American Journal of Respiratory and
Critical Care Medicine". Ispitanici s najvišim razinama unosa
selena - 54 do 98 mikrograma dnevno - imali su dvostruko manje
izgleda za obolijevanje od astme od onih koji su u organizam unosili
najmanje količine selena, od 23 do 30 mikrograma dnevno.
Preporučena dnevna doza selena je 55 mikrograma.
Unos crvenog vina povezuje se s ublažavanjem bolesti, prema
Shaheenu i suradnicima s King's Collegea u Londonu i sveučilišta
Southampton. "Veza između konzumiranja jabuka i crvenog vina i
astme vjerojatno govori u prilog zaštitnom učinku flavonoida",
pišu znanstvenici.
Oni pretpostavljaju da neki podtipovi flavonoida imaju ključnu
ulogu u toj zaštiti, jer druga hrana koja sadrži flavonoide nije
utjecala ni na obolijevanje od astme, ni na težinu bolesti.
"Povezanost rizika od astme s jabukama govori da se mora proučiti
kako flavonoidi, ili drugi sastojci jabuke, utječu na zdravlje
respiratornog sustava", zaključuju znanstvenici.
Što se selena tiče, znanstvenici kažu da selen štiti od astme jer
sprječava upale dišnih puteva. Selen sadrže obogaćene žitarice,
brazilski oraščići, orasi, tuna i govedina.
(Hina) lbr dgk