ZAGREB, 17. siječnja (Hina) - U novom mileniju prehrambeni je hit njegovo veličanstvo - noj?! Potrebno vam je pedesetak četvornih metara površine ograđenih visokom ogradom, te sitnice kao što su 500 DEM za pile ili 5.000 DEM za
nesilicu, pa da postanete 'hrvatski nojouzgajivač'.
ZAGREB, 17. siječnja (Hina) - U novom mileniju prehrambeni je hit
njegovo veličanstvo - noj?! Potrebno vam je pedesetak četvornih
metara površine ograđenih visokom ogradom, te sitnice kao što su
500 DEM za pile ili 5.000 DEM za nesilicu, pa da postanete 'hrvatski
nojouzgajivač'. #L#
Zanimljivo je da se u Hrvatskoj godišnje "obradi" do 400 nojeva, dok
se u Belgiji, primjerice, taj broj penje i do 250 tisuća! Vlasnik
tvrtke 'Mister Noj', tvrdi da kod nas postoje idealni uvjeti za
uzgoj nojeva. Da se o koristi i ne govori! Jer od noja se prerađuje
sve ili gotovo sve, piše u napisu "Nojevi osvajaju mesnice"
objavljenom u 'Dubrovačkom listu'. Jaja su, teška i do dva
kilograma, a sve su traženija i kao oslikani suvenir. Meso bez
kolesterola, bogato željezom, te ukusnije od mesa hrvatske peradi,
svrstava "nojetinu" među gurmanske delicije, ali i u trend "zdrave
hrane". Nažalost, nojetina je i skupa - kilogram salame od nojevih
jaja stoji 100 DEM! Toliko stoji i "nojev kulen" pred kojim bi na
koljena, kažu, pali i Slavonci. Na cijeni je i sušeno nojevo meso.
Može se reći da bi noj mirne duše mogao nositi i natpis: Skupo ću
prodati svoju kožu! Samo se zmijska i krokodilska mogu mjeriti s
njegovom.
Najzad, noj je i vesela društvena ptičurina. "Užitak je igrati se s
njima. Ali ako ga udarite, vratit će vam - kad tad", kaže riječki
"nojolog" Momo Marić. Mužjak javno pokazuje ljubomoru, ako se
predugo "udvarate" njegovoj odabranici. Ako je tako, zašto onda
Hrvatsku ne pretvoriti u "Malu Afriku"? Zašto tomu nije tako? Stoji
li da razloge treba tražiti u činjenici da i noj i narod vole zabiti
glavu u pijesak?
(Hina) ld ld