ZAGREB, 8. siječnja (Hina) - U brojnim domaćinstvima širom Hrvatske vrijeme je klanja svinja pa vas stoga upozoravamo i podsjećamo na opasnost koja prijeti od parazitarne bolesti trihineloze od koje obolijevaju ljudi i životinje.
Čovjek obolijeva nakon konzumacije mesa ili mesnih proizvoda (konasica, kulena, šunke itd.) koje sadrže parazit Trihinela spiralis, upozorava dr. Antun Kostelić.
ZAGREB, 8. siječnja (Hina) - U brojnim domaćinstvima širom Hrvatske
vrijeme je klanja svinja pa vas stoga upozoravamo i podsjećamo na
opasnost koja prijeti od parazitarne bolesti trihineloze od koje
obolijevaju ljudi i životinje. Čovjek obolijeva nakon konzumacije
mesa ili mesnih proizvoda (konasica, kulena, šunke itd.) koje
sadrže parazit Trihinela spiralis, upozorava dr. Antun Kostelić.
#L#
Važno je znati da nosioci trihinele mogu biti i divlja svinja,
štakor, lisica, vuk, pas, konj (oko 70 posto životinja), upozorava
dr. Kostelić u napisu 'Trihineloza - ne isplati se riskirati',
objavljenom u časopisu 'Zadrugar'. Kao bismo bili sigurni da u mesu
nije prisutna trihinela potrebno je izvršiti trihineloskopiju za
što su nadležni veterinarski inspektori u veterinarskim stanicama,
a ne veterinarski tehničari ili bolničari. Cijena pretrage mesa
brza je i jednostavna, a nemjerljiva je s cijenom ljudskog
zdravlja, ističe se u nastavku ogleda. Najbolje je za pregled uzeti
komad mišića ili dijafragme (dijeli prsnu od trbušne šupljine) "od
svake zaklane svinje, te sa svake svinjske polovice". Mogu se
odnijeti i međurebreni mišići, živčani mišići ili jezik. Na
pretragu se mogu odnijeti i suhomesnati proizvodi.
Trihineloza se kod ljudi očituje bolom u mišićima, oteklinama lica
i očnih kapaka, probavnim i živčanim poremećajima. Još jednom
preporučamo, napominje dr. Kostelić, da se meso prije obrade i
konzumacije uputi na provjeru. Bolje spriječiti nego liječiti!
(Hina) ld ld