ZAGREB/HAIFA, 26. prosinca (Hina) - Kada netko za blagdane kupi bocu kvalitetnog vina, on zapravo plati više od sadržaja boce, a razlog je u tome što tijekom mjeseci ili godina starenja može ishlapjeti čak i do 15 posto vina.
ZAGREB/HAIFA, 26. prosinca (Hina) - Kada netko za blagdane kupi
bocu kvalitetnog vina, on zapravo plati više od sadržaja boce, a
razlog je u tome što tijekom mjeseci ili godina starenja može
ishlapjeti čak i do 15 posto vina. #L#
Sada je pronađen način da se taj gubitak izbjegne, a time možda i
smanji cijena dobroga vina, uporabom sustava raspršivača koji čuva
vlažnost u bačvi i izvan nje na istoj razini i tako sprječava
hlapljenje koje se javlja jer priroda jednostavno želi održati
ravnotežu.
Sustav, razvijen u Izraelu, sastoji se od tri glavna dijela
namijenjena vinskim podrumima. Prvi je komora koja koristi zrak
nadzvučnom brzinom da rasprši vodu u "suhu maglicu" sastavljenu od
tako sitnih kapljica da one ishlape prije no što dotaknu tlo. To
zapravo znači da se nikakva voda ne skuplja na bačvama vina ili na
podlozi na kojoj se bačva nalazi te se tako sprječava pojava
plijesni. Drugi je važan dio kompjuterski kontroliran senzor koji
zadržava vlagu na 95-98 posto te smanjuje hlapljenje vina u bačvama
na samo jedan posto. Konačno, treći je dio naprava koja može stupanj
vlažnosti mjeriti do 100 posto, a ne kao što je dosad bio slučaj da
se mjerenje zaustavi na 90 posto.
"Vlažno ne znači i mokro", ističe Eran Brown, direktor tvrtke koja
je razvila sustav za raspršivanje. On pojašnjava da se pogubna
plijesan javlja na bačvama i na podu zbog nakupina vode, a ne u
uvjetima ekstremne vlažnosti koja, doduše, zasićuje zrak, ali ne
moči bačve i pod.
Sustav je već zaštićen međunarodnim patentom, a koristi se u
vinarijama u Izraelu, Španjolskoj, Portugalu, Italiji, Meksiku i
Čileu. Proizvođač ga sada kani plasirati i na američko tržište.
(Hina) ii dgk