ZAGREB, 8. prosinca (Hina) - Pivo već tisućljećima ne predstavlja samo užitak nego mu se pripisuju i ljekovita svojstva.
ZAGREB, 8. prosinca (Hina) - Pivo već tisućljećima ne predstavlja
samo užitak nego mu se pripisuju i ljekovita svojstva.#L#
Antropolozi su u više od 1500 godina starom egipatskom kosturu
pronašli tragove antibiotika tetraciklina, koji je preko pivskog
kvasca dospio u to opojno piće i na taj način se pobrinuo za nisku
stopu infekcija kod stanovništva, prenosi znanstveni časopis "Bild
der Wissenschaft".
Brojna su svjedočanstva starih kultura koja pivo predstavljaju kao
ljekovito i kultno piće.
Ljudi vjerojatno radije piju pivo, nego što o njemu pišu, jer je i
danas nepoznato kada je točno zavrelo prvo pivo. Prvi pismeni dokaz
o tome star je oko 6.000 godina. Riječ je o sumerskoj pločici s
područja današnjeg Iraka na kojoj je detaljno opisan cjelokupni
postupak proizvodnje piva.
Kod Sumerana se riječ "pivo" povezuje s medicinom. Predajom je tako
sačuvano "15 recepata za zdrav život", od kojih deset sadržava
pivo, kojim se u prvom redu razblaživao okus oporih biljnih
ekstrakta. "Tako se olakšavalo gutanje gorkih lijekova", pojasnio
je stručnjak za pivo Anton Piendli. Osim toga, čini se da je kod
Sumerana pivo imalo određenu ulogu i u različitim obredima.
U Europi je tradicija piva duga. Znanstvenici drže mogućim da je ono
na škotskom otočju Orkney bilo poznato još prije četiri ili pet
tisuća godina.
Užitak ispijanja piva kod Babilonaca još je poznatiji. Oni su
proizvodili najmanje dvadeset različitih vrsta piva. Hamurabijev
zakonik iz 18. stoljeća prije Krista, općenito najstariji zakonik,
sadržava nekoliko paragrafa vezanih uz pivo i njegovo točenje.
Spominje se čak kako se mora utopiti onoga koji skupo prodaje pivo
loše kvalitete.
U starom Egiptu pivo se, zbog velike količine hranjivih tvari
držalo osnovnom tekućom živežnom namirnicom. Egipćani su
začinjavali pivo ne kao danas gorkim hmeljom, nego čak i sa slatkim
datuljama. Egipćani su vjerovali u ljekovito djelovanje piva.
Koristili su ga primjerice za liječenje zubnog mesa, ali i za
pročišćavanje crijeva.
Znanstveni dokaz o pozitivnim učincima piva u povijesti, potječu od
antropologa Georgea Armelagosa sa Sveučilišta Emory u Atlanti. On
vjeruje da u određenim uvjetima uzavrelo pivo ima pozitivne učinke
na stanovništvo. U kosturima iz Egipta znanstvenici su pronašli
tragove tetraciklina, jednog i danas primjenjivanog antibiotika
širokog spektra djelovanja. Armelagos je tu tvar otkrio u kosturima
iz Nubije i Jordana pa je zaključio da su je ljudi preuzimali preko
piva i to 1500 godina prije pravog otkrića i primjene tetraciklina u
suvremenoj medicini.
Pozitivno djelovanje na zdravlje imao je antibiotik u pivu samo u
jako obogaćenom obliku - nije bila presudna količina konzumiranog
piva, nego količina u njemu sadržanog antibiotika, što je dalje
ovisilo o području i načinu proizvodnje piva. Nubijski kosturi
sadržavali su relativno puno tetraciklina, čime bi se mogla
djelomično objasniti rijetka pojavu infekcija kod tih ljudi. Jak
antibiotski sadržaj u pivu pridonosio je poboljšanju cjelovitog
zdravstvenog stanja.
Zbog velike prehrambene vrijednosti i opojnog djelovanja, pivo je
bilo sastavni dio prehrane.
Pivo su cijenili Grci i Rimljani - manje kao piće, obzirom da su oni
prednost davali vinu, a više kao ljekovito sredstvo. Hipokrat je,
za liječenje nesanice i groznice, preporučao napitak od ječma.
I germanski suvremenici Grka i Rimljana proizvodili su i pili pivo,
ali pitanje kako je pivo došlo u srednju Europu nije potpuno
razjašnjeno. Najstariji dokaz potječe iz blizine Kulmbacha, gdje
je u grobu jednog Nijemca pronađena čaša za pivo koja potječe još iz
800. godine prije Krista.
Tehnika proizvodnje piva kao ni dodaci koji su se ubacivali nisu
svugdje bili jedinstveni.
U vrijeme vladavine bavarskog Herzoga Wilhelma IV 1516.
patvorinama je došao kraj: temeljne tvari piva tako su postali voda
i ječam, a jedini dodatak hmelj. Kvasac koji je prirodni sastavni
dio pivskih proizvoda odgovoran za vrenje, Louis Pasteur otkrio je
tek 1876. godine.
Je li i u kojoj količini pivo zdravo, danas se sve više raspravlja.
To omiljeno piće, uz vitamine sadržava i tragove brojnih korisnih
elemenata i minerala. Niz studija pokazuje pozitivne učinke
alkohola na krvožilni sustav, ali i to gdje završava korist i kada
može štetiti, u čemu se znanstvena gledišta još razilaze.
(Hina) kt dgk