FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KARIJES IPAK ZARAZAN?

MUENCHEN, 16. listopada (Hina/AP) - Karijes je zarazan, a roditelji bi mogli uzročnika Streptococcus mutans, koji je najodgovorniji za nastanak karijesa, prenijeti na djecu, pokazuju najnovija istraživanja.
MUENCHEN, 16. listopada (Hina/AP) - Karijes je zarazan, a roditelji bi mogli uzročnika Streptococcus mutans, koji je najodgovorniji za nastanak karijesa, prenijeti na djecu, pokazuju najnovija istraživanja.#L# Stomatolozi bi stoga trebali odvraćati roditelje od oblizivanja dječjih duda varalica i žlica, a osim toga, roditelji bi iz opreza trebali dobro njegovati vlastite zube, preporučio je profesor na Sveučilištu Regensburg Gottfried Schmalz. Schmalz je rekao da je vjerojatnost za infekciju veća što je veći broj bakterija u slini roditelja. Ljubljenje među odraslim osobama bezopasno je, a zarazno je samo kod mališana, kod kojih se flora usne šupljine tek razvija, objasnio je Schmalz. Kasnije je sastav flore u ustima konstantan. Koliko je važna zaraza u nastanku karijesa, u stručnom je svijetu dvojbeno. Prema tvrdnjama profesora sa freiburškog sveučilišta Elmara Hellwiga, do sada je dokazano da su pored glavnog uzročnika karijesa Streptococcusa mutansa, prenosivi i laktobacili, koji bi također mogli biti uzrokom karijesa. "Ipak to su samo dvije od 30 klica koje stvaraju karijes", kazao je Hellwig. Osim toga, nisu same bakterije krive za nastanak rupa u zubima. "Ima ljudi u čijoj je slini pronađen Streptoccocus mutans, ali koji i unatoč tome nemaju karijes", dodao je taj liječnik. Tek u odgovarajućoj sredini uzročnik počinje napadati zub. Karijes nastaje tek ako se bakterija šećera mijenjaju u kiselinu, koja zub postupno izjeda. Stoga je najbolja preventiva zdrava prehrana i dobra njega zubi. Danas stomatolozi mogu testiranjem utvrditi koliko laktobacila i uzročnika tipa Streptococcus mutans ima pacijent u slini. Dvojbeno je da li bi se iz toga mogla izvoditi individualna procjena jer nije nužno da ljudi s manje klica dobivaju i manje karijesa, ustvrdio je Schmaltz. To je kao i sa težinom: osobe sa pretjeranom težinom imaju povećan rizik od infarkta, ali ne dobivaju sve osobe s pretjeranom težinom infarkt. Stoga bi se moglo savjetovati pacijentima sa puno uzročnika u slini da posvete iznimnu pozornost njezi zuba. Mogu li se loši zubi naslijediti još je nerazjašnjeno. "Naravno da ne postoji gen za karijes", naglasio je Hellwig. Ipak, genetski bi faktori mogli igrati ulogu u stvaranju flore u ustima, no za to ne postoje još relevantna istraživanja. Zato stomatolozi izgovore tipa 'i moj otac također ima loše zube!' drže isprikom za pomanjkanje njege i nezdravu prehranu, rekao je Hellwig. "Odlučujuće u profilaksi je ispravna ravnoteža prehrane i njege", naglasio je Schmalz. Pri tome i nije toliko loše jednom dnevno jesti slatkiše, ali ne smije se pet puta dnevno ili češće uživati u slatkišima. Stoga djeca ne bi trebala tijekom cijelog dana piti zaslađen čaj ili mlijeko iz bočice. Tako i osobe koje se ne mogu odreći limunade, a koja zbog velikog sadržaja šećera i kiseline slovi za 'ubojicu zuba', trebale bi je piti samo jednom dnevno. Nasuprot njima, razloga za radost imaju oni koji piju čaj: određene vrste čaja, kao što je cejlonski, imaju visok sadržaj fluora i time štite zube. I prerevna njega zuba može biti štetna. Tako bi zube, nakon konzumacije kiselog voća kao što su jabuke i naranče, trebalo oprati tek nakon sat vremena. Ako se poslije voćnog obroka popije mlijeko neutralizirat će se kiselina, preporučila je Constanze Mesinovic s Magdeburškog sveučilišta. (Hina) kt dv

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙