MUENCHEN, 16. listopada (Hina/AP) - Karijes je zarazan, a roditelji bi mogli uzročnika Streptococcus mutans, koji je najodgovorniji za nastanak karijesa, prenijeti na djecu, pokazuju najnovija istraživanja.
MUENCHEN, 16. listopada (Hina/AP) - Karijes je zarazan, a roditelji
bi mogli uzročnika Streptococcus mutans, koji je najodgovorniji za
nastanak karijesa, prenijeti na djecu, pokazuju najnovija
istraživanja.#L#
Stomatolozi bi stoga trebali odvraćati roditelje od oblizivanja
dječjih duda varalica i žlica, a osim toga, roditelji bi iz opreza
trebali dobro njegovati vlastite zube, preporučio je profesor na
Sveučilištu Regensburg Gottfried Schmalz.
Schmalz je rekao da je vjerojatnost za infekciju veća što je veći
broj bakterija u slini roditelja.
Ljubljenje među odraslim osobama bezopasno je, a zarazno je samo
kod mališana, kod kojih se flora usne šupljine tek razvija,
objasnio je Schmalz. Kasnije je sastav flore u ustima konstantan.
Koliko je važna zaraza u nastanku karijesa, u stručnom je svijetu
dvojbeno. Prema tvrdnjama profesora sa freiburškog sveučilišta
Elmara Hellwiga, do sada je dokazano da su pored glavnog uzročnika
karijesa Streptococcusa mutansa, prenosivi i laktobacili, koji bi
također mogli biti uzrokom karijesa.
"Ipak to su samo dvije od 30 klica koje stvaraju karijes", kazao je
Hellwig. Osim toga, nisu same bakterije krive za nastanak rupa u
zubima. "Ima ljudi u čijoj je slini pronađen Streptoccocus mutans,
ali koji i unatoč tome nemaju karijes", dodao je taj liječnik. Tek u
odgovarajućoj sredini uzročnik počinje napadati zub.
Karijes nastaje tek ako se bakterija šećera mijenjaju u kiselinu,
koja zub postupno izjeda. Stoga je najbolja preventiva zdrava
prehrana i dobra njega zubi. Danas stomatolozi mogu testiranjem
utvrditi koliko laktobacila i uzročnika tipa Streptococcus mutans
ima pacijent u slini.
Dvojbeno je da li bi se iz toga mogla izvoditi individualna procjena
jer nije nužno da ljudi s manje klica dobivaju i manje karijesa,
ustvrdio je Schmaltz.
To je kao i sa težinom: osobe sa pretjeranom težinom imaju povećan
rizik od infarkta, ali ne dobivaju sve osobe s pretjeranom težinom
infarkt. Stoga bi se moglo savjetovati pacijentima sa puno
uzročnika u slini da posvete iznimnu pozornost njezi zuba.
Mogu li se loši zubi naslijediti još je nerazjašnjeno. "Naravno da
ne postoji gen za karijes", naglasio je Hellwig. Ipak, genetski bi
faktori mogli igrati ulogu u stvaranju flore u ustima, no za to ne
postoje još relevantna istraživanja. Zato stomatolozi izgovore
tipa 'i moj otac također ima loše zube!' drže isprikom za
pomanjkanje njege i nezdravu prehranu, rekao je Hellwig.
"Odlučujuće u profilaksi je ispravna ravnoteža prehrane i njege",
naglasio je Schmalz. Pri tome i nije toliko loše jednom dnevno jesti
slatkiše, ali ne smije se pet puta dnevno ili češće uživati u
slatkišima.
Stoga djeca ne bi trebala tijekom cijelog dana piti zaslađen čaj ili
mlijeko iz bočice. Tako i osobe koje se ne mogu odreći limunade, a
koja zbog velikog sadržaja šećera i kiseline slovi za 'ubojicu
zuba', trebale bi je piti samo jednom dnevno.
Nasuprot njima, razloga za radost imaju oni koji piju čaj: određene
vrste čaja, kao što je cejlonski, imaju visok sadržaj fluora i time
štite zube.
I prerevna njega zuba može biti štetna. Tako bi zube, nakon
konzumacije kiselog voća kao što su jabuke i naranče, trebalo
oprati tek nakon sat vremena. Ako se poslije voćnog obroka popije
mlijeko neutralizirat će se kiselina, preporučila je Constanze
Mesinovic s Magdeburškog sveučilišta.
(Hina) kt dv