ZAGREB/WASHINGTON, 2. listopada (Hina) - Skupina američkih i norveških znanstvenika otkrila je uzroke celijakije kao i moguće metode liječenja te bolesti, a rezultate su objavili u stručnom časopisu "Science".
ZAGREB/WASHINGTON, 2. listopada (Hina) - Skupina američkih i
norveških znanstvenika otkrila je uzroke celijakije kao i moguće
metode liječenja te bolesti, a rezultate su objavili u stručnom
časopisu "Science". #L#
Osobe koje boluju od te bolesti ne mogu probavljati gluten,
bjelančevinu iz žitarica, a to rezultira proljevom, mučninom,
povraćanjem i slabošću.
Otkriće do kojeg su znanstvenici došli pokusima u epruveti i na
štakorima, moglo bi biti prvi korak u liječenju te bolesti. Dosad je
kod oboljelih od celijakije pomagala samo stroga dijeta.
Lu Shan i suradnici sa sveučilišta Stanford simulirali su u
epruveti proces probave bjelančevine žitarica.
Pritom su identificirali veliki fragment bjelančevine iz grupe
tzv. gliadina koji se kod probave oboljelih od celijakije ne može
rascijepiti u manje komadiće. Cjeloviti protein čak je opasniji od
svojih pojedinačnih sastavnih dijelova i izaziva upale tankoga
crijeva, utvrdili su biokemičari.
Budući da su poznavali strukturu bjelančevine, znanstvenici su
uspjeli pronaći enzim koji veliku bjelančevinu dijeli u manje,
bezazlene. To funkcionira u epruveti i u probavnom sustavu
štakora.
Budući da se ta složena bolest dosad gotovo nije mogla u cjelini
simulirati na životinjama, proći će još dosta vremena prije nego
što znanstvenici svoju metodu budu mogli testirati i na ljudima.
(Hina) kt dgk