FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVJETSKI DAN HRANE, 16. LISTOPADA

ZAGREB, 15. listopada (Hina) - U Hrvatskoj i svijetu sutra se pod nazivom "Voda: izvor za prehrambenu sigurnost" obilježava Svjetski dan hrane, 16. listopada.
ZAGREB, 15. listopada (Hina) - U Hrvatskoj i svijetu sutra se pod nazivom "Voda: izvor za prehrambenu sigurnost" obilježava Svjetski dan hrane, 16. listopada. #L# Svake godine na taj dan Svjetska organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) obilježava obljetnicu osnutka (1945.) i Svjetski dan hrane. Ove godine želi se upozoriti na ulogu vode u osiguranju kakvoće proizvoda i očuvanju zdravstvene ispravnosti hrane. Mnoge zemlje zabrinjavaju vlastiti izvori vode, što utječe i na proizvodnju hrane. Hrvatska je u velikoj prednosti pred drugim razvijenim zemljama zbog očuvane prirode i vode, pa može proizvoditi raznovrsnu hranu visoke kakvoće i sigurnu za zdravlje potrošača, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva u povodu Svjetskog dana hrane. FAO upozorava na činjenicu da u svijetu gladuje više od 800 milijuna ljudi. Nužne su mnogobrojne akcije kako bi se iskorijenili uzroci gladi u svijetu. U zadnje vrijeme zalihe hrane su znatno porasle, ali zapreke u pristupu hrani i trajna ograničenost nacionalnog dohotka i prihoda kućanstava za kupnju hrane, nestabilnost opskrbe i potreba te katastrofe onemogućuju podmirenje temeljnih ljudskih potreba za hranom. Ako se hitno ne poduzme odlučna i složna akcija, glad i nesigurnost u prehrani poprimit će svjetske razmjere i vjerojatno je potrajati, čak se i uvelike povećati u nekim područjima. Siromaštvo je glavni razlog prehrambene nesigurnosti, a održivi napredak u iskorjenjivanju siromaštva ključan je u unaprjeđenju pristupa hrani, ističe Ministarstvo. Proizvodnja hrane mora se povećavati u okviru održivog upravljanja prirodnim izvorima hrane, navodi Ministarstvo i napominje da je potrebno podsjetiti na temeljni prinos žena u sigurnosti prehrane, osobito u seoskim krajevima. Zato ponovno oživljavanje seoskih krajeva mora biti prednost kako bi se povećala socijalna stabilnost i smanjila stopa selidbe iz sela u grad što muči mnoge zemlje, pa i Hrvatsku. Hrvatska se brine i za osiguranje dostatne količine zdravstveno ispravne i kvalitetne hrane stanovništvu. Posebice je uočena važnost ekološke poljoprivrede u proizvodnji namirnica za domaće stanovništvo i mogućnost prodaje turističkom potrošnjom i izvozom, o čemu je donesen Zakon o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i podzakonski akti. Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Ministarstvom zdravstva ovih dana izradilo prijedlog zakona o hrani i dostavilo ga Vladi. On cjelovito uređuje proizvodnju i promet prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj radi zaštite života i zdravlja građana, zaštite potrošača i položaja Hrvatske na svjetskom tržištu. U prijedlogu zakona o hrani prepoznata je važnost vode za prehrambenu sigurnost, jer pojam hrane u zakonu uključuje i vodu koja je namijenjena ljudskoj potrošnji ili se ugrađuje u prehrambene proizvode u tijeku proizvodnje. (Hina) bma az

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙