ZAGREB, 15. listopada (Hina) - U Hrvatskoj i svijetu sutra se pod nazivom "Voda: izvor za prehrambenu sigurnost" obilježava Svjetski dan hrane, 16. listopada.
ZAGREB, 15. listopada (Hina) - U Hrvatskoj i svijetu sutra se pod
nazivom "Voda: izvor za prehrambenu sigurnost" obilježava Svjetski
dan hrane, 16. listopada. #L#
Svake godine na taj dan Svjetska organizacija za prehranu i
poljoprivredu (FAO) obilježava obljetnicu osnutka (1945.) i
Svjetski dan hrane. Ove godine želi se upozoriti na ulogu vode u
osiguranju kakvoće proizvoda i očuvanju zdravstvene ispravnosti
hrane. Mnoge zemlje zabrinjavaju vlastiti izvori vode, što utječe i
na proizvodnju hrane.
Hrvatska je u velikoj prednosti pred drugim razvijenim zemljama
zbog očuvane prirode i vode, pa može proizvoditi raznovrsnu hranu
visoke kakvoće i sigurnu za zdravlje potrošača, priopćilo je
Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva u povodu Svjetskog dana
hrane.
FAO upozorava na činjenicu da u svijetu gladuje više od 800 milijuna
ljudi. Nužne su mnogobrojne akcije kako bi se iskorijenili uzroci
gladi u svijetu. U zadnje vrijeme zalihe hrane su znatno porasle,
ali zapreke u pristupu hrani i trajna ograničenost nacionalnog
dohotka i prihoda kućanstava za kupnju hrane, nestabilnost opskrbe
i potreba te katastrofe onemogućuju podmirenje temeljnih ljudskih
potreba za hranom. Ako se hitno ne poduzme odlučna i složna akcija,
glad i nesigurnost u prehrani poprimit će svjetske razmjere i
vjerojatno je potrajati, čak se i uvelike povećati u nekim
područjima. Siromaštvo je glavni razlog prehrambene nesigurnosti,
a održivi napredak u iskorjenjivanju siromaštva ključan je u
unaprjeđenju pristupa hrani, ističe Ministarstvo. Proizvodnja
hrane mora se povećavati u okviru održivog upravljanja prirodnim
izvorima hrane, navodi Ministarstvo i napominje da je potrebno
podsjetiti na temeljni prinos žena u sigurnosti prehrane, osobito u
seoskim krajevima. Zato ponovno oživljavanje seoskih krajeva mora
biti prednost kako bi se povećala socijalna stabilnost i smanjila
stopa selidbe iz sela u grad što muči mnoge zemlje, pa i Hrvatsku.
Hrvatska se brine i za osiguranje dostatne količine zdravstveno
ispravne i kvalitetne hrane stanovništvu. Posebice je uočena
važnost ekološke poljoprivrede u proizvodnji namirnica za domaće
stanovništvo i mogućnost prodaje turističkom potrošnjom i izvozom,
o čemu je donesen Zakon o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i
prehrambenih proizvoda i podzakonski akti. Ministarstvo
poljoprivrede je u suradnji s Ministarstvom zdravstva ovih dana
izradilo prijedlog zakona o hrani i dostavilo ga Vladi. On
cjelovito uređuje proizvodnju i promet prehrambenih proizvoda u
Hrvatskoj radi zaštite života i zdravlja građana, zaštite
potrošača i položaja Hrvatske na svjetskom tržištu.
U prijedlogu zakona o hrani prepoznata je važnost vode za
prehrambenu sigurnost, jer pojam hrane u zakonu uključuje i vodu
koja je namijenjena ljudskoj potrošnji ili se ugrađuje u
prehrambene proizvode u tijeku proizvodnje.
(Hina) bma az