WASHINGTON, 30. rujna (Hina/AP) - Kanadski znanstvenici uspjeli su pronaći ključ za kemijske reakcije zbog kojih se u čipsu, prženom krumpiru i ostalim vrstama pržene ili pečene hrane bogate škrobom stvaraju velike količine tvari koje
bi mogle uzrokovati karcinom.
WASHINGTON, 30. rujna (Hina/AP) - Kanadski znanstvenici uspjeli su
pronaći ključ za kemijske reakcije zbog kojih se u čipsu, prženom
krumpiru i ostalim vrstama pržene ili pečene hrane bogate škrobom
stvaraju velike količine tvari koje bi mogle uzrokovati karcinom.
#L#
Riječ je o asparaginu, aminokiselini koja u slučaju zagrijavanja s
nekim šećerima, poput primjerice glukoze, uzrokuje stvaranje
opasne supstancije - akrilamida.
Povezanost s kancerogenim promjenama zasad je dokazana samo kod
životinja, no znanstvenici pretpostavljaju da bi posljedice mogle
biti iste i kod ljudi.
Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) provela je istraživanje o
opasnostima od akrilamida u hrani te je odlučila utjecati na
smanjenje njegove količine u hrani.
Kanadski znanstvenici pozvali su proizvođače hrane da pokušaju
pronaći nove načine prerade i proizvodnje hrane kako bi se smanjila
količina akrilamida u prehrambenim namirnicama. Znanstvenici
tvrtke Procter and Gamble Co. potvrdili su da je riječ o
aminokiselini asparagin.
Švedski znanstvenici postojanje većih količina akrilamida
pronašli su u prženom krumpiru, čipsu, nekim vrstama žitarica i
kruha, u hrani koja sadrži velike količine ugljikohidrata koje su
pržene ili pečene na visokim temepraturama. Akrilamid nije
pronađen u kuhanoj hrani.
Švedsko otkriće potvrdile su norveška, britanska i švicarska
vlada. Još nije poznato hoće li FDA, kad iduće godine završi
testiranje, objaviti popis prehrambenih artikala koji sadrže
najveće količina akrilamida. Tu informaciju zahtijevaju
odvjetnici koji zastupaju potrošače.
FDA planira provesti opsežno istraživanje, no, prema mišljenju
Michaela Jacobsena koji predstavlja skupinu potrošača iz Centra za
znanost i javne interese, "javnost bi morala dobiti preciznije
naputke". "Ljudi bi morali jesti manje prženog krumpira i čipsa i
zbog drugih razloga: soli, kalorija, masnoće", smatra Jacobsen.
Do većeg broja informacija i do novih saznanja znanstvenici
preporučuju "konzumiranje veće količine voća i povrća".
(Hina) mh dgk