FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AKRILAMID: ZNANSTVENICI PRONAŠLI KLJUČ KEMIJSKIH REAKCIJA

WASHINGTON, 30. rujna (Hina/AP) - Kanadski znanstvenici uspjeli su pronaći ključ za kemijske reakcije zbog kojih se u čipsu, prženom krumpiru i ostalim vrstama pržene ili pečene hrane bogate škrobom stvaraju velike količine tvari koje bi mogle uzrokovati karcinom.
WASHINGTON, 30. rujna (Hina/AP) - Kanadski znanstvenici uspjeli su pronaći ključ za kemijske reakcije zbog kojih se u čipsu, prženom krumpiru i ostalim vrstama pržene ili pečene hrane bogate škrobom stvaraju velike količine tvari koje bi mogle uzrokovati karcinom. #L# Riječ je o asparaginu, aminokiselini koja u slučaju zagrijavanja s nekim šećerima, poput primjerice glukoze, uzrokuje stvaranje opasne supstancije - akrilamida. Povezanost s kancerogenim promjenama zasad je dokazana samo kod životinja, no znanstvenici pretpostavljaju da bi posljedice mogle biti iste i kod ljudi. Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) provela je istraživanje o opasnostima od akrilamida u hrani te je odlučila utjecati na smanjenje njegove količine u hrani. Kanadski znanstvenici pozvali su proizvođače hrane da pokušaju pronaći nove načine prerade i proizvodnje hrane kako bi se smanjila količina akrilamida u prehrambenim namirnicama. Znanstvenici tvrtke Procter and Gamble Co. potvrdili su da je riječ o aminokiselini asparagin. Švedski znanstvenici postojanje većih količina akrilamida pronašli su u prženom krumpiru, čipsu, nekim vrstama žitarica i kruha, u hrani koja sadrži velike količine ugljikohidrata koje su pržene ili pečene na visokim temepraturama. Akrilamid nije pronađen u kuhanoj hrani. Švedsko otkriće potvrdile su norveška, britanska i švicarska vlada. Još nije poznato hoće li FDA, kad iduće godine završi testiranje, objaviti popis prehrambenih artikala koji sadrže najveće količina akrilamida. Tu informaciju zahtijevaju odvjetnici koji zastupaju potrošače. FDA planira provesti opsežno istraživanje, no, prema mišljenju Michaela Jacobsena koji predstavlja skupinu potrošača iz Centra za znanost i javne interese, "javnost bi morala dobiti preciznije naputke". "Ljudi bi morali jesti manje prženog krumpira i čipsa i zbog drugih razloga: soli, kalorija, masnoće", smatra Jacobsen. Do većeg broja informacija i do novih saznanja znanstvenici preporučuju "konzumiranje veće količine voća i povrća". (Hina) mh dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙