LEICESTER, 18. rujna (Hina/Reuters) - Čak i najtvrdoglavija i najizbirljivija djeca mogu, uz pravi poticaj, naučiti uživati u raznovrsnoj hrani.
LEICESTER, 18. rujna (Hina/Reuters) - Čak i najtvrdoglavija i
najizbirljivija djeca mogu, uz pravi poticaj, naučiti uživati u
raznovrsnoj hrani. #L#
Profesorica Jane Wardle, klinička psihologinja sa Sveučilišta u
Londonu, na znanstvenoj je konferenciji kazala kako odbojnost
prema hrani nije nasljedna, a roditelji mogu djecu naučiti jesti
raznovrsno.
"Što se prije upoznaju s nekom vrstom hrane, veća je vjerojatnost da
će im se svidjeti", rekla je.
Dojenčad uglavnom počinje jesti "čvrstu" hranu između četvrtog i
šestog mjeseca života, a ako djeci ponudimo brokulu, špinat ili
grašak dok su mali, veći su izgledi da će rado jesti povrće kad budu
stariji. Djetetu koje odbija određenu hranu kad je vidi, trebalo bi
je ponuditi usitnjenu, na vrh jezika, savjetuje Wardle.
"Preporučljivo je da se to pokuša desetak puta kako bi se odbijanje
pretvorilo u prihvaćanje, a prosječni roditelji prestaju nakon dva
ili tri pokušaja", napomenula je.
Uz to, roditelji ne bi smjeli nuditi alternativu ako žele da dijete
nešto proba ili pojede. Veća je vjerojatnost da će dijete pojesti
jabuku, ako mu je to jedina hrana, ali je neće izabrati ako može
dobiti čokoladicu.
Profesorica Wardle nije ni za podmićivanje djece jer to nije
previše djelotvorno, a dijete dobiva kontradiktornu poruku.
Testirajući novi napitak sa školskom djecom, profesorica Wardle je
otkrila da su oni kojima je rečeno da je piće jako zdravo, bili manje
spremni reći da im se sviđa i zatražiti roditelje da ga kupe nego
djeca koja to nisu znala. "Djeca su naučila da roditelji 'izvlače'
priču o zdravoj hrani samo kad pretpostave da nešto ne žele jesti",
kazala je Wardle dodajući da im time zapravo daju negativne
smjernice.
Sociološke studije pokazuju da su američka i britanska djeca
izbirljivija od francuskih vršnjaka jer, pretpostavlja Wardle,
imaju veću mogućnost izbora.
Mali Francuzi jedu uglavnom isto što i njihovi roditelji dok u
Velikoj Britaniji i SAD-u roditelji daju djeci nešto drugo.
"U Francuskoj su uvijek bili manje orijentirani prema djeci, bar
što se hrane tiče. Roditelji su uvijek birali što će djeca jesti",
rekla je napominjući da su roditelji ondje manje spremni nuditi
alternative.
(Hina) bdj dgk