NEW YORK, 9. kolovoza (Hina/Reuters) - Poznato je da gojazne osobe imaju veći rizik obolijevanja od srčanih bolesti, ali nova studija pokazuje da konzumiranje umjerenih količina crnog vina može umanjiti taj rizik.
NEW YORK, 9. kolovoza (Hina/Reuters) - Poznato je da gojazne osobe
imaju veći rizik obolijevanja od srčanih bolesti, ali nova studija
pokazuje da konzumiranje umjerenih količina crnog vina može
umanjiti taj rizik. #L#
Gojazne osobe koji konzumiraju umjerene količine crnog vina imaju
nižu razinu proteina homocisteina u krvi, otkrili su dr. J. B. Dixon
i njegovi kolege iz Alfred Hospital u Melbourneu, u Australiji.
Povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti povezan je s visokom
razinom homocisteina. Ako bi se moglo zadržati razinu homocisteina
pod kontrolom, smanjio bi se rizik od kardiovaskularnih bolesti,
zaključuje se u studiji.
Istraživanje je obuhvatilo 350 gojaznih muškaraca i žena. Mjerena
im je razina homocisteina u krvi i odgovarali su na pitanja o
navikama konzumiranja alkohola.
Rezultati su objavljeni u srpanjskom izdanju časopisa European
Journal of Clinical Nutrition.
Ispitanici koji su konzumirali crno vino imali su 17 posto nižu
razinu homocisteina u krvi u odnosu na one koji nisu konzumirali
alkohol, odnosno 13 posto nižu u odnosu na ispitanike koji su
izjavili da piju pivo i žestoka pića.
Malo nižu razinu homocisteina u krvi imali su ispitanici koji su
konzumirali manje od 100 g vina tjedno, što je otprilike 6 do 8 čaša
vina.
Mala do umjerena konzumacija crnog vina kod gojaznih osoba snižava
koncentraciju homocisteina u krvi i time smanjuje njihov rizik od
bolesti srca i krvnih žila, zaključuju autori.
(Hina) ljv dgk