US-MEDICINA-PREHRANA-Znanost/tehnologija-Medicinska istraživanja PREHRANA BOGATA ANTIOKSIDANTIMA ŠTITI MOZAK OD STARENJA ZAGREB/TAMPA (Florida), 16. srpnja (Hina) - Popaj je imao pravo: jedite špinat. Zapravo, dodajte mu svježe kriške
jabuke jer neke vrste voća i povrća štite mozak od gubitka funkcija uzrokovanog starenjem, tvrde znanstvenici.
ZAGREB/TAMPA (Florida), 16. srpnja (Hina) - Popaj je imao pravo:
jedite špinat. Zapravo, dodajte mu svježe kriške jabuke jer neke
vrste voća i povrća štite mozak od gubitka funkcija uzrokovanog
starenjem, tvrde znanstvenici. #L#
Znanstvenici iz Centra za proučavanje starenja i moždanih funkcija
sveučilišta Južna Florida i veteranske bolnice "James A. Haley",
proveli su dvije studije na životinjama na temelju kojih su
zaključili da neke vrste voća i povrća mogu zaštititi mozak od
gubitka funkcija. Rezultate istraživanja objavio je "Journal of
Neuroscience".
"Ako se rezultati primijene na ljude, zaključuje se da prehrana
bogata voćem i povrćem koje obiluje antioksidantima može usporiti
slabljenje sposobnosti učenja i pamćenja do kojeg dolazi
starenjem", kaže dr. Paula Bickford voditeljica oba istraživanja i
profesorica na sveučilištu Južna Florida.
U prvoj studiji prehrana starijih štakora bila je bogata špinatom.
Nakon šest tjedana takve prehrane, došlo je preokreta u procesu
normalnog gubitka sposobnosti učenja zbog starenja. Štakori koji
su jeli uobičajenu hranu s dodatkom 2 posto špinata naučili su
povezati zvuk zvona s kasnijim daškom zraka brže od štakora
hranjenih uobičajenom hranom, pokazala je studija.
Špinat je bogat antioksidantima koji uspješno suzbijaju slobodne
radikale nastale normalnim metabolizmom i uslijed zagađenja
okoliša. Višak slobodnih radikala može oštetiti stanične lipide,
proteine i DNK. Studije pokazuju da akumulacija slobodnih radikala
tijekom cijelog života može usporiti mentalne procese u starijoj
dobi, a može imati veze i s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću,
kaže dr. Bickford.
Druga studija pokazala je da korist od prehrane bogate voćem i
povrćem ovisi o tome koliko antioksidanata sadrži to voće i povrće.
Uz to, zaštitni učinak antioksidanata možda je povezan s njihovom
sposobnošću da zaustave proces nakupljanja potencijalno štetnih
tvari u mozgu koje mogu izazvati upalu.
Znanstvenici su usporedili tri skupine starijih štakora. Jednoj je
prehranu uključena spirulina, modrozelena alga snažnog
antioksidativnog djelovanja. Druga je skupina uz uobičajenu hranu
dobivala i jabuke, koje imaju osrednji antioksidativan učinak.
Treća je grupa jela obroke obogaćene krastavcima koji imaju slab
antioksidativan učinak.
U roku od dva tjedna primijećena su poboljšanja u prvoj i drugoj
skupini, dok kod treće skupine nije bilo nikakvog poboljšanja.
"Razlike su posljedica različite prehrane", kaže dr. Bickford.
"Krastavci su ukusni i bogati vlaknima, ali za razliku od spiruline
i jabuka siromašni su fitokemiklijama koje imaju antioksidativno i
protuupalno djelovanje na mozak."
Znanstvenici se nadaju da će se moći spriječiti neurodegenerativne
procese kod ljudi starije dobi, ali potrebna su istraživanja i
potrebno je provesti istraživanja u ljudskoj populaciji, kaže dr.
Bickford.
Znanstvenici sveučilišta Južne Floride preporučuju raznovrstan
dnevni jelovnik, sastavljen od voća i povrća u svim bojama - što
više boja - veći je i antioksidativni učinak. Posebno se
preporučuju salata od špinata, te borovnica i jagode.
"Studije poput ove podsjećaju nas na ono što su nam majke i
nutricionisti godinama ponavljali", kaže dr. Bickford. "Zdravo je
jesti voće i povrće."
(Hina) ljv dgk