FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREHRANA BOGATA ANTIOKSIDANTIMA ŠTITI MOZAK OD STARENJA

US-MEDICINA-PREHRANA-Znanost/tehnologija-Medicinska istraživanja PREHRANA BOGATA ANTIOKSIDANTIMA ŠTITI MOZAK OD STARENJA ZAGREB/TAMPA (Florida), 16. srpnja (Hina) - Popaj je imao pravo: jedite špinat. Zapravo, dodajte mu svježe kriške jabuke jer neke vrste voća i povrća štite mozak od gubitka funkcija uzrokovanog starenjem, tvrde znanstvenici.
ZAGREB/TAMPA (Florida), 16. srpnja (Hina) - Popaj je imao pravo: jedite špinat. Zapravo, dodajte mu svježe kriške jabuke jer neke vrste voća i povrća štite mozak od gubitka funkcija uzrokovanog starenjem, tvrde znanstvenici. #L# Znanstvenici iz Centra za proučavanje starenja i moždanih funkcija sveučilišta Južna Florida i veteranske bolnice "James A. Haley", proveli su dvije studije na životinjama na temelju kojih su zaključili da neke vrste voća i povrća mogu zaštititi mozak od gubitka funkcija. Rezultate istraživanja objavio je "Journal of Neuroscience". "Ako se rezultati primijene na ljude, zaključuje se da prehrana bogata voćem i povrćem koje obiluje antioksidantima može usporiti slabljenje sposobnosti učenja i pamćenja do kojeg dolazi starenjem", kaže dr. Paula Bickford voditeljica oba istraživanja i profesorica na sveučilištu Južna Florida. U prvoj studiji prehrana starijih štakora bila je bogata špinatom. Nakon šest tjedana takve prehrane, došlo je preokreta u procesu normalnog gubitka sposobnosti učenja zbog starenja. Štakori koji su jeli uobičajenu hranu s dodatkom 2 posto špinata naučili su povezati zvuk zvona s kasnijim daškom zraka brže od štakora hranjenih uobičajenom hranom, pokazala je studija. Špinat je bogat antioksidantima koji uspješno suzbijaju slobodne radikale nastale normalnim metabolizmom i uslijed zagađenja okoliša. Višak slobodnih radikala može oštetiti stanične lipide, proteine i DNK. Studije pokazuju da akumulacija slobodnih radikala tijekom cijelog života može usporiti mentalne procese u starijoj dobi, a može imati veze i s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću, kaže dr. Bickford. Druga studija pokazala je da korist od prehrane bogate voćem i povrćem ovisi o tome koliko antioksidanata sadrži to voće i povrće. Uz to, zaštitni učinak antioksidanata možda je povezan s njihovom sposobnošću da zaustave proces nakupljanja potencijalno štetnih tvari u mozgu koje mogu izazvati upalu. Znanstvenici su usporedili tri skupine starijih štakora. Jednoj je prehranu uključena spirulina, modrozelena alga snažnog antioksidativnog djelovanja. Druga je skupina uz uobičajenu hranu dobivala i jabuke, koje imaju osrednji antioksidativan učinak. Treća je grupa jela obroke obogaćene krastavcima koji imaju slab antioksidativan učinak. U roku od dva tjedna primijećena su poboljšanja u prvoj i drugoj skupini, dok kod treće skupine nije bilo nikakvog poboljšanja. "Razlike su posljedica različite prehrane", kaže dr. Bickford. "Krastavci su ukusni i bogati vlaknima, ali za razliku od spiruline i jabuka siromašni su fitokemiklijama koje imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje na mozak." Znanstvenici se nadaju da će se moći spriječiti neurodegenerativne procese kod ljudi starije dobi, ali potrebna su istraživanja i potrebno je provesti istraživanja u ljudskoj populaciji, kaže dr. Bickford. Znanstvenici sveučilišta Južne Floride preporučuju raznovrstan dnevni jelovnik, sastavljen od voća i povrća u svim bojama - što više boja - veći je i antioksidativni učinak. Posebno se preporučuju salata od špinata, te borovnica i jagode. "Studije poput ove podsjećaju nas na ono što su nam majke i nutricionisti godinama ponavljali", kaže dr. Bickford. "Zdravo je jesti voće i povrće." (Hina) ljv dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙