LONDON, 18. srpnja (Hina/Reuters) - Ljubav prema čokoladi razbuktala se prije otprilike 2600 godina, kad je drevni narod Maya u glinenim loncima počeo pripremati napitke od kakaa, tvrde američki znanstvenici.
LONDON, 18. srpnja (Hina/Reuters) - Ljubav prema čokoladi
razbuktala se prije otprilike 2600 godina, kad je drevni narod Maya
u glinenim loncima počeo pripremati napitke od kakaa, tvrde
američki znanstvenici. #L#
Otkriće do kojega su došli znanstvenici iz tvrtke Hershey Foods iz
Pennsylvanije i teksaškog sveučilišta u Austinu, pokazuje da je
ovisnost o čokoladi 1000 godina starija nego što se dosad
pretpostavljalo.
"Prisutnost kakaa u posudama pronađenim u Colhi pokazuje da je
riječ o dokazima koji su gotovo tisuću godina stariji od onih iz Rio
Azula (drevnoga grada Maya)", rekao je Jeffrey Hurst iz tvrtke
Hershey Foods za znanstveni časopis "Nature".
Znanstvenici su analizirali talog iz posuda pronađenih na
arheološkom nalazištu u Colhi u sjevernom Belizeu i otkrili da
sadrži tragove teobromina, spoja kojega ima u biljkama kakaa.
Oni pretpostavljaju da su te posude služile za prelijevanje
mješavine kakaa kako bi se stvorila gusta pjena koju su Maye posebno
voljele.
"Sad znamo da Maye imaju dugu, neprekinutu povijest pripremanja i
konzumiranja tekuće čokolade od vremena prije otkrića Amerike i
kroz cijelo razdoblje španjolskih osvajanja", dodao je Hurst.
(Hina) dgk dgk