FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZNANSTVENICI: OPASNOST OD RAKA DOJKE MANJA U ŽENA KOJE JEDU SOJU

LONDON, 5. srpnja (Hina/Reuters) - Žene čija prehrana obiluje sojinim proizvodima možda su manje izložene opasnosti od raka dojke, objavili su u subotu znanstvenici.
LONDON, 5. srpnja (Hina/Reuters) - Žene čija prehrana obiluje sojinim proizvodima možda su manje izložene opasnosti od raka dojke, objavili su u subotu znanstvenici.#L# "Naši nalazi znatno jačaju hipotezu da konzumiranje soje štiti od razvoja raka dojke", priopćili su istraživači. Znanstvenici su već tvrdili da konzumiranje soje možda pridonosi nisku stupnju raka dojke u zemljama poput Kine i Japana, ali nije bilo nekog konkretnoga zaključka. Najnoviji rezultati singapurskih, britanskih i američkih istraživača objavljeni su u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. U nalazima se kombiniraju podaci iz dviju studija na Kineskinjama iz Singapura. Prva se bavila prehrambenim navikama žena i mjereno je konzumiranje soje, a druga je mamogramima klasificirala žene prema gustoći tkiva dojke. Nakon identificiranja 406 žena koje su sudjelovale u objema studijama, znanstvenici su otkrili da su one koje su jele najviše sojinih bjelančevina imale šezdeset posto manje izgleda da dobiju gusto tkivo dojke koje se povezuje s povišenim rizikom od raka. "Ovo istraživanje prvi put pokazuje na koji način količina soje koju žena jede može utjecati na tkivo dojke i kako se možda može reducirati rizik od raka dojke", kaže se u priopćenju dr. Stephena Duffyja iz istraživačkoga tima Cancer Research UK. Soja je bogat izvor biljnih estrogena za koje se zna da štite životinje od raka dojke. Čini se da izlaganje biljnim estrogenima produljuje menstrualni ciklus. Neki prijašnji nalazi pokazali su, tvrde znanstvenici, da je opasnost od raka dojke manja što je manji broj menstrualnih ciklusa u životu žene. (Hina) vm dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙