LONDON, 5. srpnja (Hina/Reuters) - Žene čija prehrana obiluje sojinim proizvodima možda su manje izložene opasnosti od raka dojke, objavili su u subotu znanstvenici.
LONDON, 5. srpnja (Hina/Reuters) - Žene čija prehrana obiluje
sojinim proizvodima možda su manje izložene opasnosti od raka
dojke, objavili su u subotu znanstvenici.#L#
"Naši nalazi znatno jačaju hipotezu da konzumiranje soje štiti od
razvoja raka dojke", priopćili su istraživači.
Znanstvenici su već tvrdili da konzumiranje soje možda pridonosi
nisku stupnju raka dojke u zemljama poput Kine i Japana, ali nije
bilo nekog konkretnoga zaključka.
Najnoviji rezultati singapurskih, britanskih i američkih
istraživača objavljeni su u časopisu Cancer Epidemiology,
Biomarkers and Prevention.
U nalazima se kombiniraju podaci iz dviju studija na Kineskinjama
iz Singapura. Prva se bavila prehrambenim navikama žena i mjereno
je konzumiranje soje, a druga je mamogramima klasificirala žene
prema gustoći tkiva dojke.
Nakon identificiranja 406 žena koje su sudjelovale u objema
studijama, znanstvenici su otkrili da su one koje su jele najviše
sojinih bjelančevina imale šezdeset posto manje izgleda da dobiju
gusto tkivo dojke koje se povezuje s povišenim rizikom od raka.
"Ovo istraživanje prvi put pokazuje na koji način količina soje
koju žena jede može utjecati na tkivo dojke i kako se možda može
reducirati rizik od raka dojke", kaže se u priopćenju dr. Stephena
Duffyja iz istraživačkoga tima Cancer Research UK.
Soja je bogat izvor biljnih estrogena za koje se zna da štite
životinje od raka dojke. Čini se da izlaganje biljnim estrogenima
produljuje menstrualni ciklus.
Neki prijašnji nalazi pokazali su, tvrde znanstvenici, da je
opasnost od raka dojke manja što je manji broj menstrualnih ciklusa
u životu žene.
(Hina) vm dgk