ZAGREB, 27. listopada (Hina) - Kvaliteta maslinovog ulja odavno je poznata, no samo visoko kvalitetno ulje blagotvorno i terapijski djeluje na ljudsko zdravlje, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare Zbora novinara za
zaštitu okoliša i Zbora novinara koji prate zdravstvo Hrvatskog novinarskog društva.
ZAGREB, 27. listopada (Hina) - Kvaliteta maslinovog ulja odavno je
poznata, no samo visoko kvalitetno ulje blagotvorno i terapijski
djeluje na ljudsko zdravlje, istaknuo je na današnjoj konferenciji
za novinare Zbora novinara za zaštitu okoliša i Zbora novinara koji
prate zdravstvo Hrvatskog novinarskog društva.#L#
Najzdravije ulje je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se
dobiva prešanjem zdravih maslina i ima ispod jedan posto slobodnih
masnih kiselina, dok nekvalitetna čak mogu biti štetna za zdravlje,
istaknula je Donatela Vrbanac iz Plivinog istraživačkog
instituta.
Samo kvalitetno ulje ima u sebi visoki postotak polifenola koji
imaju antioksidacijsko djelovanje, te blagotvorno djeluje na
zaštitu probavnog i krvožilnog sustava, kazala je Vrbanac.
Kvalitetno maslinovo ulje najbolje se može prepoznati po okusu,
mirisu i boji, budući da deklaracije na bocama ulja često ne
odgovaraju njezinu sadržaju, upozorila je Tanja Devčić,
predsjednica Zbora novinara za zaštitu okoliša.
"Kvalitetno ulje blago je gorkastog okusa, zelenkaste boje i ima
miris po voću i travi. Teški miris maslinovog ulja znak je
nekvalitetnog ili pokvarenog ulja", rekla je Devčić.
Jedan od indikatora kvalitete je i cijena, jer kvalitetno ulje ne
može biti jeftino odnosno koštati 20 ili 30 kuna po litri, dodala
je.
Na konferenciji je predstavljena Grožnjanska deklaracija o
maslinovom ulju od 17. listopada ove godine kojom predstavnici
medija, maslinarskih udruga, proizvođača maslinovog ulja,
ekonomisti, biokemičari i liječnici traže od Vlade i nadležnih
ministarstva stalni inspekcijski nadzor kvalitete ulja i poticanje
proizvodnje ulja visoke kvalitete.
U deklaraciji se traži redovita kemijska i organoleptička analiza
maslinovog ulja, te poštivanje europskih ekoloških standarda kako
bi se raspoznalo kvalitetno ulje od ulja slabije kvalitete ili
pokvarenih ulja.
Svrha deklaracije je i promicanje potrošnje maslinovog ulja u
svakodnevnoj prehrani stanovništva, zbog njegove dokazane
zdravstvene vrijednosti s ciljem povećanja potrošnje po glavi
stanovnika sa sadašnje jedne litre na prosjek mediteranskih
zemalja od 15 litara.
(Hina) mp sšh