ZAGREB/RIVERSIDE, 11. ožujka (Hina) - Znanstvenici sa sveučilišta California otkrili su kako se može povećati količina C vitamina u biljkama i njihovim plodovima, piše stručni časopis Proceedings of the National Academy of
Sciences.
ZAGREB/RIVERSIDE, 11. ožujka (Hina) - Znanstvenici sa sveučilišta
California otkrili su kako se može povećati količina C vitamina u
biljkama i njihovim plodovima, piše stručni časopis Proceedings of
the National Academy of Sciences. #L#
Profesor biokemije Daniel R. Gallie i njegovi suradnici povećali su
količinu enzima koji je zadužen za preradu C vitamina i tako su
uspjeli dobiti veću količinu toga vitamina u biljkama i njihovim
plodovima.
Vitamin C, ili askorbinska kiselina, vrlo je važan za sprječavanje
bolesti poput skorbuta. Osim toga, taj vitamin jača krvožilni
sustav i djelovanje imunološkoga sustava, a iz njega se stvara i
vitamin E. Za razliku od životinjskoga, čovjekov organizam ne može
samostalno proizvoditi C vitamin pa ga mora redovito dobivati iz
hrane. Vitamina C najviše ima u voću i nekim vrstama povrća, ali ga u
manjim količinama ima i u žitaricama.
Kako bi provjerili polaznu pretpostavku da se povećanjem enzima
DHAR povećava i količina C vitamina, znanstvenici su u kukuruz
unijeli gen koji upravlja stvaranjem toga enzima u pšenici, čime su
njegovu količinu u kukuruzu povećali 100 puta.
"Otkrili smo da je povećanje količine enzima izazvalo povećanje
količine C vitamina u plodu i listovima kukuruza", tvrdi prof.
Gallie.
Slične rezultate znanstvenici su dobili i proučavanjem biljaka iz
porodice pomoćnica (u njoj su npr. krumpir i rajčica).
"Ovom se tehnologijom povećava broj vrsta hrane iz koje se može
dobiti C vitamin, a povećava se i količina toga vitamina u hrani u
kojoj je on već prisutan", smatra Gallie.
Znanstvenici odraslim ženama preporučuju dnevnu količinu od 75 mg,
a muškarcima 90 mg toga vitamina. Ta se količina u organizam može
unijeti uravnoteženom prehranom u kojoj ima zelenoga lisnatoga
povrća i agruma.
(Hina) rug dgk