CHICAGO, 18. veljače (Hina/Reuters) - Hrana bogata nezasićenim mastima, kao što su biljni proizvodi i neke vrste ulja, smanjuje rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti, dok vitamini nemaju takvo djelovanje, objavili su
znanstvenici.
CHICAGO, 18. veljače (Hina/Reuters) - Hrana bogata nezasićenim
mastima, kao što su biljni proizvodi i neke vrste ulja, smanjuje
rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti, dok vitamini nemaju
takvo djelovanje, objavili su znanstvenici. #L#
Liječnici iz Medicinskog centra u Chicagu zaključili su to
ispitujući 815 osoba od 65 i više godina koji na početku
četverogodišnje studije nisu bolovali od Alzheimerove bolesti.
Pacijenti obuhvaćeni studijom promijenili su prehrambene navike
dvije godine prije početka istraživanja.
Na kraju ispitivanja liječnici su ustanovili da je njih 131
oboljelo od te bolesti koja uzrokuje gubitak pamćenja i psihičke
poremećaje.
Osobe, koje su se hranile namirnicama bogatim zasićenim mastima -
vrsta masti iz mesa, peradi, mliječnih proizvoda, palminog ili
kokosovog ulja, 2,3 puta su češće obolijevale nego osobe koje su
uzimale vrlo malo zasićenih masti.
Stručnjaci sa Sveučilišta Columbia u drugoj su studiji utvrdili da
karoteni i vitamini C i E ne smanjuju rizik oboljenja od
Alzheimerove bolesti.
To se pitanje nametnulo jer antioksidansi, vitamini i druge tvari u
hrani, smanjuju oštećenje stanica koje uzrokuju slobodni radikali.
Te tvari, uobičajene u ljudskom metabolizmu, mogu oštetiti živčane
stanice i uzrokovati Alzheimerovu bolest.
Istraživanje je pokazalo da je od 980 ljudi, koji na početku
četverogodišnje studije nisu patili od demencije, njih 243
oboljelo od Alzheimera te da uzimanje karotena i vitamina to nije
spriječilo.
Treća studija pokazala je da ženama, koje boluju od Alzheimerove
bolesti i nalaze se u post-menopauzi, ne pomaže terapija
estrogenima. Neke prijašnje studije pokazale su da su estrogeni
ipak učinkoviti.
(Hina) bcav dgk