WASHINGTON, 20. siječnja (Hina) - S čokoladom, kao i s drugim poslasticama, treba biti umjeren, no znanstvenici ističu da ta "hrana bogova" ima i neka značajna medicinska svojstva.
WASHINGTON, 20. siječnja (Hina) - S čokoladom, kao i s drugim
poslasticama, treba biti umjeren, no znanstvenici ističu da ta
"hrana bogova" ima i neka značajna medicinska svojstva. #L#
Najnovija istraživanja pokazala su da čokolada sadrži polifenole,
kemijske supstance koje poboljšavaju rad srca, objavilo je
Američko društvo kemičara.
Polifenoli, kojih u jednoj kockici čokolade ima koliko i u čaši
crvenog vina, sprječavaju oksidaciju LDL kolesterola u tzv. loši
kolesterol, koji je štetan za arterije.
"Čokolada povećava razinu dobrog kolesterola za 10 posto i tako za
20 posto smanjuje rizik srčanih komplikacija", izjavio je dr. Joe.
A. Vinson sa Sveučilišta Scranton.
Po njegovim riječima, antioksidansi, kojih ima u brojnim
namirnicama od zelenog čaja do kruha, pomažu u borbi protiv raka.
Vinson je ustanovio da tekući kakao, derivat kakaovca koji se
koristi u proizvodnji crne čokolade, sadrži većinu antioksidansa.
Ljubitelji crne čokolade mogu odahnuti: što je čokolada tamnija,
sadrži više antioksidansa, rekao je Vinson. Ne samo da ih ima u
velikim količinama, nego su antioksidansi u čokoladi iznimne
kvalitete, dodao je.
"Što su kvalitetniji, to su i učinkovitiji", pojasnio je dr. Vilson
dodavši da su antioksidansi u čokoladi kvalitetniji od vitamina C i
E.
(Hina) bcav dgk