FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZNANSTVENICI: ČOKOLADA JE KORISNA ZA SRCE

WASHINGTON, 20. siječnja (Hina) - S čokoladom, kao i s drugim poslasticama, treba biti umjeren, no znanstvenici ističu da ta "hrana bogova" ima i neka značajna medicinska svojstva.
WASHINGTON, 20. siječnja (Hina) - S čokoladom, kao i s drugim poslasticama, treba biti umjeren, no znanstvenici ističu da ta "hrana bogova" ima i neka značajna medicinska svojstva. #L# Najnovija istraživanja pokazala su da čokolada sadrži polifenole, kemijske supstance koje poboljšavaju rad srca, objavilo je Američko društvo kemičara. Polifenoli, kojih u jednoj kockici čokolade ima koliko i u čaši crvenog vina, sprječavaju oksidaciju LDL kolesterola u tzv. loši kolesterol, koji je štetan za arterije. "Čokolada povećava razinu dobrog kolesterola za 10 posto i tako za 20 posto smanjuje rizik srčanih komplikacija", izjavio je dr. Joe. A. Vinson sa Sveučilišta Scranton. Po njegovim riječima, antioksidansi, kojih ima u brojnim namirnicama od zelenog čaja do kruha, pomažu u borbi protiv raka. Vinson je ustanovio da tekući kakao, derivat kakaovca koji se koristi u proizvodnji crne čokolade, sadrži većinu antioksidansa. Ljubitelji crne čokolade mogu odahnuti: što je čokolada tamnija, sadrži više antioksidansa, rekao je Vinson. Ne samo da ih ima u velikim količinama, nego su antioksidansi u čokoladi iznimne kvalitete, dodao je. "Što su kvalitetniji, to su i učinkovitiji", pojasnio je dr. Vilson dodavši da su antioksidansi u čokoladi kvalitetniji od vitamina C i E. (Hina) bcav dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙