FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U svijetu žalost za žrtvama potresa i tsunamija u južnoj Aziji

ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Diljem Azije otkazane su proslaveNove godine zbog katastrofalnog potresa i tsunamija u kojem je ujužnoj Aziji, prema najnovijim podacima, poginulo više od 90.000ljudi, a žalost je proglašena i u brojnim zemljama svijeta koje su uazijskoj tragediji izgubile svoje državljane.
ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Diljem Azije otkazane su proslave Nove godine zbog katastrofalnog potresa i tsunamija u kojem je u južnoj Aziji, prema najnovijim podacima, poginulo više od 90.000 ljudi, a žalost je proglašena i u brojnim zemljama svijeta koje su u azijskoj tragediji izgubile svoje državljane.

Indijski predsjednik A.P.J. Abdul Kalam je u znak poštovanja prema više desetaka tisuća poginulih u potresu i plimnim valovima otkazao tradicionalno novogodišnje primanje koje se održava svake godine 1. siječnja u vrtovima Predsjedničke palače, a prisustvuju mu državni zaposlenici i mnogi strani uglednici, izvijestila je agencija dpa.

Više je klubova u nekoliko indijskih hotela s pet zvjezdica otkazalo planove za proslavu Nove godine, prenosi Reuters.

Slično je u Džakarti gdje su također otkazane proslave Nove godine, a guverner Džakarte izjavio je kako će sav novac koji je bio namijenjen za organizaciju velikog vatrometa biti uplaćen na žiro-račun za žrtve potresa. Prema izvješću ministarstva zdravstva na sjeveru Sumatre poginulo je najmanje 45.230 osoba.

U Švedskoj su danas zastave spuštene na pola koplja, a subota je proglašena danom žalosti u znak sjećanja na švedske državljane stradale u južnoj Aziji. Tamo je na odmoru boravilo između 1.000 i 4.500 švedskih turista. Do danas, četiri dana nakon razornog potresa i tsunamija koji su odnijeli više od 90.000 ljudskih života, nije poznato što je sa spomenutim švedskim državljanima. Za sada Stockholm može potvrditi samo imena šest identificiranih žrtava.

U središtu Londona u subotu će se okupiti oko 400.000 osoba koje tradicionalno sudjeluju u novogodišnjoj paradi. Njezini sudionici, klauni, plesači i ostali zabavljači svake godine prikupljaju novčana sredstva za lokalne karitativne organizacije, a ove su godine odlučili "25 posto prikupljenih sredstava pokloniti žrtvama stradalim u katastrofalnom potresu u južnoj i jugoistočnoj Aziji", rekao je za France presse glasnogovornik parade Dan Kirby.

Austrijske javne radio i tv-postaje u četvrtak su u 13 sati na minutu prekinule emitiranje svih emisija u sklopu dana žalosti što ga je proglasila austrijska vlada u znak sjećanja na žrtve potresa i poplava, prenosi agencija APA. U cijeloj zemlji zastave su spuštene na pola koplja. Strahuje se da je u poplavama u južnoj Aziji nestalo više stotina austrijskih državljana. Vlasti još nemaju službenu bilancu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙