FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najmanje 650 mrtvih u tsunamijima

DŽAKARTA, 26. prosinca 2004. (Hina) - Jaki potresi pogodili su unedjelju ujutro južnu Aziju i izazvali niz tsunamija koji supoplavljujući područja na Šri Lanki, Indiji i Indoneziji odnijeli višeod 650 života, javljaju agencije.
DŽAKARTA, 26. prosinca 2004. (Hina) - Jaki potresi pogodili su u nedjelju ujutro južnu Aziju i izazvali niz tsunamija koji su poplavljujući područja na Šri Lanki, Indiji i Indoneziji odnijeli više od 650 života, javljaju agencije.

Najmanje je 500 osoba poginulo, a mnogi se smatraju nestalima na Šri Lanki u tsunamiju izazvanom snažnim potresom koji je pogodio područje Indijskog oceana, javlja agencija Reuters pozivajući se na podatke Nacionalnog centra za praćenje katastrofa.

Vodeni zid visine preko 10 metara poplavio je obale Šri Lanke, Indije, Indonezije te mali tajlandski turistički otok Phuket, dodaje Reuters.

Potres jakosti 8,5 stupnjeva po Richteru pogodio je u nešto prije 8,00 sati ujutro po lokalnom vremenu područje sjeverno od indonezijskog otoka Sumatre i izazvao niz lakših podrhtavanja kod otoka Andamna u Inidjskom oceanu.

Potres zabilježen južno od otočja Andaman i otoka Nicobar u Indijskom oceanu bio je jakosti 5,7 stupnjeva po Richteru, javlja agencija France Presse.

Prema agenciji dpa, više od 200 osoba poginulo je u južnom priobalju Indije. Državna televizija Doordarshan javlja da je se više od 200 osoba smatra nestalima u južnom državama Tamil Nadu i Andhra Pradesh, javlja dpa.

Prema agenciji Reuters, u indijskoj državi Andhra Pradesh oko 400 ribara smatra se nestalima.

Više od stotinu osoba poginulo je u naletu tsunamija na indijsko otočje Andaman u Indijskom oceanu.

U Indoneziji je, kako javlja Reuters, u naletu tsunamija poginulo više od 70 osoba i to u pokrajini Aceh.

Službena agencija Antara je javila da su veliki valovi zabilježeni u na otoku Nias sa zapadne strane Sumatre, no za sada nema podataka o mogućim žrtavama na tom području, inače popularnom odredištu za surfere.

Maldivi, mali turistički raj u Indijskom oceanu, također je pogođen tsunamijem no za sada tamo nema informacija o žrtvama. Dvije trećine glavnog grada Malea poplavljene su, prenosi Reuters.

Dužnosnici zračne luke na Šri Lanki primili su obavijest sa susjednih Maldiva da je tsunami poplavio zračnu luku Hululle, prenose agencije. Serija plimnih valova preplavila je dvije trećine glavnog grada Maldiva, službeno je priopćeno. Materijalne štete su ogromne, ali zasad nema podataka o žrtvama.

Tsunami je pogodio i malezijski otok Penang, gdje je, prema podacima službene agencije Bernama, poginulo najmanje šest osoba. Plimni val pogodio je popularnu plažu Batu Ferringhi, turističku destinaciju poznatu poput Maldiva.

Najgori tsunami u povijesti dogodio se 17. srpnja 1998. godine kada su tri velika plimna vala poharala sjeverozapadnu obalu Papue i Nove Gvineje i usmrtila 2.500 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙