FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 21. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske
ZAGREB, 21. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) usvojilo je financijski plan za iduću godinu i prihvatilo financijsko izvješće za razdoblje od siječnja do listopada 2004., priopćio je danas HZMO. Upravno vijeće donijelo je na prijedlog Vlade odluku o prethodnoj suglasnosti ravnatelju HZMO-a za sklapanje ugovora s društvom Papuk d. d. iz Pakraca o financijskoj i vlasničkoj konsolidaciji tvrtke.

ZAGREB - U Božićnoj poruci zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posebno upozorava na nedostatak solidarnosti i na korupciju koja se, kako kaže, zabrinjavajuće proširila u Hrvatskoj. "Radi se o pojavi koja zahtijeva ozbiljno etičko vrjednovanje i prosuđivanje, jer narušava temeljne vrijednosti međuljudskih odnosa kao što su povjerenje, poštenje, pravednost i ravnopravnost te bitno ugrožava jednakost, solidarnost i sigurnost građana", ističe kardinal. Najveće su žrtve upravo najsiromašniji, tvrdi on. Bozanić poziva sve da se povežu na uklanjanju korupcije te se pita je li korupcija obilježje po kojem ćemo biti prepoznatljivi u Europi i nije li uzrokom snažne polarizacije društva na mali broj sve bogatijih i veliki broj siromašnih. Oni koji su na vlasti posebno su odgovorni za uspostavu veza uzajamnosti u društvu, ističe Bozanić u poruci.

ZAGREB - Potkraj studenoga ove godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 312.786 nezaposlenih osoba, što je za 1,7 posto ili za 5.278 osoba više u odnosu na prethodni mjesec, a za 4.166 osoba ili 1,3 posto manje nego u studenom 2003. Stopa registrirane nezaposlenosti po prvim podacima Državnog zavoda za statistiku za studeni je iznosila 18,4 posto, prema 18,1 posto za listopad, 17,6 posto za rujan i 17,2 posto za kolovoz. Hrvatskom zavodu za zapošljavanje tijekom studenoga ove godine prijavljeno je ukupno 7.532 slobodna radna mjesta, što u odnosu na isti mjesec lani predstavlja pad za 10 posto. Najveći broj slobodnih radnih mjesta pritom su prijavili poslodavci iz prerađivačke industrije (22,4 posto), trgovine na veliko i malo (20,2 posto), te obrazovanja (14,4 posto).

PULA/ZAGREB - Komisija za vrijednosne papire odobrila je društvu za osnivanje i upravljanje investicijskim fondovima Agrippina d.o.o. iz Pule zahtjev za osnivanje prvog fonda za nekretnine u Hrvatskoj, pod imenom "Terra Firma", izvijestili su danas iz te tvrtke. Agrippina je odobrenje Komisije za vrijednosne papire dobila za objavu Prospekta i Statuta budućeg zatvorenog investicijskog fonda, čiji su osnivači grupa poduzetnika iz Istre i Slovenije koji već više godina zajednički rade na poslovima ulaganja u nekretnine u Istri.

ZAGREB - Tvrtka Ina-Naftaplin u idućoj godini planira povećati proizvodnju prirodnoga plina iz podmorja Jadrana za čak 43 posto, pa bi četiri plinska polja u podmorju sjevernog Jadrana umjesto ovogodišnjih 342 milijuna prostornih metara trebala dati oko 598 milijuna prostornih metara (kubika). Iz Ine su danas izvijestili da će se plin osim polja Ivana koje je u proizvodnji već punih pet godina i čije su bušotine dale ukupno 2,8 milijardi prostornih metara, proizvoditi iz polja Marica koje je u funkcionalnoj ispitnoj proizvodnji od studenoga ove godine, te sa dva nova polja Ika i Ida koje bi trebala u radu biti u svibnju iduće godine. Ina-Naftaplin u 2005. godini planira ukupnu proizvodnju plina od gotovo dvije milijarde prostornih metara, što je za tri posto više od ovogodišnje proizvodnje toga vrijednog, ekološki čistog energenta, navodi Ina u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙