FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makvić: Uklonjeno onečišćenje s površine rijeke Pakre

ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Glavni državni vodopravni inspektorŽeljko Makvić izvijestio je danas da je uklonjeno naftno onečišćenje spovršine rijeke Pakre te da će se tijekom idućih nekoliko danasanirati onečišćenje obale i bilja nastalo jučerašnjim puknućemJanafova naftovoda, pri čemu je onečišćen odvodni kanal Pakra kodPiljenice i rijeka Pakra.
ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić izvijestio je danas da je uklonjeno naftno onečišćenje s površine rijeke Pakre te da će se tijekom idućih nekoliko dana sanirati onečišćenje obale i bilja nastalo jučerašnjim puknućem Janafova naftovoda, pri čemu je onečišćen odvodni kanal Pakra kod Piljenice i rijeka Pakra.

Kanal Pakra je pregrađen i time je spriječeno onečišćenje rijeke Pakre, rekao je Makvić. Osim onečišćenog bilja uz obalu, nije bilo nikakve štete u prirodi, niti uginuća riba.

Jučerašnjim puknućem Janafova naftovoda na dionici Sisak-Slavonski Brod onečišćeno je oko kilometar i pol kanala Pakre i oko kilometar rijeke Pakre, rekao je Makvić Hini. Po prvim procjenama, odvodni kanal Pakra onečišćen je u dužini oko jednog kilometra, a rijeka Pakra oko 800 metara, no detaljna mjerenja pokazala su da je onečišćenje bilo i veće, dodao je.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić danas je na konferenciji za novinare rekla je da se postojeće stanje sanira, zemlja u koju se nafta izlila iskopava se i skuplja na jedno mjesto kako bi se posebno deponirala.

Napomenula je kako se još uvijek ne zna zbog čega je došlo do puknuća Janafova naftovoda.

Do sada je iskopano između pet i deset metara cijevi naftovoda i na njemu još nisu utvrđena nikakva oštećenja. I dalje se traži da se vidi zbog čega je došlo do propuštanja.

"Ako se utvrdi i kada se utvrdi odakle i tko je za to odgovoran, platit će odštetu i biti kažnjen", rekla je ministrica Matulović Dropulić.

Podsjetila je kako se kaznene odredbe nalaze u više zakona, primjerice u Zakonu o vodama i u Zakonu o zaštiti okoliša, da postoje prekršajne i kaznene mjere te da to sve treba utvrditi nakon što se vidi tko je kriv za ekološku nesreću i koliko.

Janaf očekuje nalaze stručnjaka i nakon tih nalaza izvijestit će javnost zbog čega je došlo do propuštanja naftovoda, izjavio je danas Hini voditelj Janafova Odjela za odnose s javnošću Jakov Despot.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙