FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Dokić: Most za Pelješac ne smije priječiti pristup BiH otvorenom moru

SARAJEVO, 29. prosinca 2004. (Hina) - Most koji treba spojiti poluotokPelješac s kopnom mora biti izgrađen tako da ne priječi slobodanpristup Bosni i Hercegovini otvorenome moru, izjavio je ministartransporta i komunikacija BiH Branko Dokić.
SARAJEVO, 29. prosinca 2004. (Hina) - Most koji treba spojiti poluotok Pelješac s kopnom mora biti izgrađen tako da ne priječi slobodan pristup Bosni i Hercegovini otvorenome moru, izjavio je ministar transporta i komunikacija BiH Branko Dokić.

U izjavi koju u srijedu prenosi sarajevski "Dnevni avaz", Dokić je pojasnio kako o visini lukova na budućem mostu ovisi hoće li BiH iz Neuma imati pristup otvorenome moru što je pravo koje joj pripada sukladno međunarodnim konvencijama.

"Uvjeren sam da će Hrvatska izgraditi most u dimenzijama predviđenim međunarodnim konvencijama. Tim prije što je Hrvatska svakim danom bliža Europskoj uniji i ne može sebi priuštiti da na izgradnji jednog mosta sruši dostignuti stupanj ozbiljnosti kojom je prihvaćena kao partner Bruxellesa", rekao je Dokić.

Dokić je pojasnio kako bi gradnja mosta mimo pravila predviđenim međunarodnim konvencijama, odnosno pravljenje nižih lukova zahtijevala suglasnost vlasti BiH.

"Državni organi BiH neće dati pristanak na gradnju mosta koji bi nama onemogućio slobodan pristup otvorenome moru", rekao

bosanskohercegovački dužnosnik.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, kako navodi "Avaz", očekuju da Hrvatska konzultira vlasti BiH i oko gradnje dijela auto ceste prema Dubrovniku koja bi trebala prolaziti unutar graničnog pojasa između dvije države od 30 kilometara. Ministar Dokić ipak ističe kako još uvijek nema ni projekta za gradnju tog dijela auto ceste pa se ne zna hoće li ona prolaziti tim dijelom teritorija.

On navodi kako je s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i ministrom mora, turizma, prometa i veza Božidarom Kalmetom već razgovarao i o tom pitanju i izrazio uvjerenje da Hrvatska neće učiniti ništa protivno međunarodnim konvencijama. Dokić je također demantirao tvrdnje nekih medija da je Kalmeti obećao neke ustupke vlasti BiH bude li Hrvatska spremna izgraditi dionicu auto ceste prema Banja Luci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙