FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica i dalje oko najviših razina u zadnjih 29 mjeseci

LONDON, 15. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica usrijedu su se kretale nadomak najviših razina u proteklih 29 mjeseci,pod utjecajem jačanja cijena bankarskih dionica.
LONDON, 15. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su se kretale nadomak najviših razina u proteklih 29 mjeseci, pod utjecajem jačanja cijena bankarskih dionica.

Londonski Ftse indeks do podneva je porastao za gotovo 0,5 posto, na 4.744 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti 0,2 posto, dosegnuvši 4.239 bodova.

Najveće dobitnice bile su dionice britanskog bankarskog sektora, pod utjecajem dobrih vijesti iz vodećih tamošnjih banaka. Dionice Alliance & Leicester ojačale su gotovo jedan posto po objavi da je njezino ovogodišnje poslovanje u skladu s očekivanjima tržišta. Značajnije dobitke na cijeni dionica, u visini tri posto, ostvarile su i banke HBOS i Lloyds TSB.

Poticaj jačanju europskih dionica dale su i izjave iz američke središnje banke Fed, koja je u svojem priopćenju objavila da najveće svjetsko gospodarstvo nastavlja rasti po umjerenoj stopi. U skladu s očekivanjima, Fed je podigao kamatne stope na 2,25 posto.

Na strani dobitnika našao se i švedski lanac trgovina odjećom Hennes & Mauritz, čije su dionice ojačale 3,7 posto po objavi rasta prihoda u studenome za 24 posto, nadmašivši očekivanja koja su ionako bila visoka zbog posebne prodaje odjeće kreatora Karla Lagerfelda.

Njezin konkurent Inditex, vlasnik lanca trgovina Zara, zabilježio je rast cijena dionica od gotovo jedan posto nakon što je izvijestio o 39-postotnom rastu dobiti u devetomjesečnom razdoblju.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,37 posto, dosegnuvši 10.956 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙