FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EIU: Ukoliko pregovori Hrvatske i EU-a počnu u ožujku bit će brzi i uspješni

ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Pregovori Europske unije i Hrvatskebit će brzi i uspješni ukoliko počnu u predviđenom roku, prognozirajustručnjaci The Economist Intelligence Unit-a (EIU), piše za postajuGlas Amerike Lada Stipić Niseteo.
ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Pregovori Europske unije i Hrvatske bit će brzi i uspješni ukoliko počnu u predviđenom roku, prognoziraju stručnjaci The Economist Intelligence Unit-a (EIU), piše za postaju Glas Amerike Lada Stipić Niseteo.

EIU, odjel analitike izdavačke kuće The Economist Group, u svom izvješću posvećenom Hrvatskoj predviđa da će pregovori EU-a i Hrvatske biti brzi i uspješni ukoliko počnu u predviđenom roku te da bi se mogli završiti u 2007. godini, nakon čega bi ubrzo moglo uslijediti pristupanje Hrvatske Uniji. Pitanje suradnje s Haaškim sudom moglo bi, međutim, dovesti u pitanje početak pregovaračkog procesa budući je datum, 17. ožujak, uvjetovan suradnjom s Haagom, upozorava EIU, prenosi VOA.

S obzirom na perspektiva skorog početka pregovora savjetovano je i što brže rješavanje graničnih sporova sa Slovenijom koja će, očekuje The Economist Intelligence Unit, uspješno iskoristiti hrvatske integracijske ambicije vezujući napredak Zagreba uz ustupke slovenskoj strani, prenosi američka postaja.

Nova faza odnosa Hrvatske s EU-om osjetila bi se i na smanjenju pritiska na državnu blagajnu, jer bi otvaranje pretpristupnih fondova EU-a sljedeće godine umanjilo zahtjeve domaćem proračunu za završetak infrastrukturnih projekata, naravno ukoliko hrvatska strana uspješno zadovolji kriterije ostvarivši visok stupanj apsorpcije raspoloživih sredstava, napominje se u izvješću EIU-a.

Tim EIU-a razilazi se u prognozama s vladinim stručnjacima za gospodarstvo i najavljuje novo povišenje državnog duga. Ovu bi godinu, po njihovoj računici, Hrvatska zaključila s manjkom od 4,8 posto bruto domaćeg prozvoda, sljedeća godina bi donijela fiskalni deficit od 4,1 posto, a 2006. 3,7 posto, što je sve daleko iznad planiranog minusa iz programa priprema za članstvo u EU koji za limit uzima onaj europski od maksimalnih tri posto, prenosi VOA.

Po prognozama EIU-a autocesta od Zagreba do Dubrovnika neće biti dovršena u 2008. godini, a osim financijskih problema sa zaokruživanjem državnog proračuna i u svjetlu velikog pada popularnosti HDZ-a, analitičari ne isključuju, zapravo smatraju vrlo mogućim, raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, prenosi VOA.

Problemi s pojedinim hrvatskim vladinim dužnosnicima čine Sanaderov tim "potencijalno nestabilnim", ocjenjuju među ostalim analitičari iz londonskog The Economist Intelligence Unita, a kao primjer iznose glasovanje o povjerenja hrvatskom ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu. Teškoće vladajućeg HDZ-a EIU predviđa i u odnosima s političkim partnerima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙