FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVP: Očekujemo da se iz južne Azije javi još 20 hrvatskih državljana

ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - U trenutku snažnog potresa ublizini Sumatre, koji je potom izazvao niz tsunamija, u području južneAzije nalazilo se, prema posljednjim podacima, četrdeset hrvatskihdržavljana od kojih se dvadeset javilo svojim obiteljima, izjavio je uutorak za Hinu načelnik Odjela MVP-a za koordinaciju i praćenje radadiplomatskih misija i konzularnih ureda Vinko Ljubičić.
ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - U trenutku snažnog potresa u blizini Sumatre, koji je potom izazvao niz tsunamija, u području južne Azije nalazilo se, prema posljednjim podacima, četrdeset hrvatskih državljana od kojih se dvadeset javilo svojim obiteljima, izjavio je u utorak za Hinu načelnik Odjela MVP-a za koordinaciju i praćenje rada diplomatskih misija i konzularnih ureda Vinko Ljubičić.

"Za dvadeset hrvatskih državljana znamo da je sve u redu, a dvadeset koji se još nisu javili svojim obiteljima nalazi se na Tajlandu, Šri Lanci i u Indiji. Oni koji se nalaze u Indiji najvjerojatnije nisu bili zahvaćeni tom katastrofom pa pretpostavljaju da se možda i ne moraju posebno javiti", kazao je Ljubičić.

Pojasnio je da je među njima deset osoba iz tri obitelji, a da su ostali pojedinci.

Hrvatski mediji su javili da je u plimnom valu na Tajlandu nestala i trogodišnja djevojčica, unuka rektorice zagrebačkog sveučilišta Helene Jasne Mencer, ali Ljubičić to nije mogao potvrditi.

MVP se bavi i slučajem hrvatskog inženjera Ivana Rose kojeg su, kako su javile agencije, kod nigerijskog grada Ekeremora zajedno s petnaest nigerijskih radnika s broda kompanije Seabulk, koja radi za naftnu kompaniju Shell, oteli pripadnici militantne skupine Induwina.

"Naš veleposlanik u Kairu Ivica Tomić diplomatskom je notom jučer zatražio pomoć nigerijskog veleposlanika. S njim se sastao jučer a sastat će se i danas", kazao je Zoran Pradić, djelatnik MVP-a zadužen za taj slučaj. Prema Pradićevim riječima, veleposlanik je putem INA-e kontaktirao i naftnu kompaniju Shell, a poslao je upit i Seabulku, no zasad nije dobio nikakve nove informacije.

Pradić je kazao da će hrvatski predstavnik, ako to bude potrebno zbog pregovora, najvjerojatnije otputovati u Nigeriju, ali za sada ne zna tko bi to mogao biti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙