FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela analiza uzoraka krvi članova obitelji nestalih u Hrvatskoj

SARAJEVO, 10. prosinca 2004. (Hina) - Međunarodno povjerenstvo zanestale osobe (ICMP) priopćilo je u petak kako je počela analizauzoraka krvi članova obitelji osoba nestalih tijekom rata u Hrvatskoj,koja bi trebala pomoći bržoj identifikaciji do sada pronađenihposmrtnih ostataka.
SARAJEVO, 10. prosinca 2004. (Hina) - Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) priopćilo je u petak kako je počela analiza uzoraka krvi članova obitelji osoba nestalih tijekom rata u Hrvatskoj, koja bi trebala pomoći bržoj identifikaciji do sada pronađenih posmrtnih ostataka.

U priopćenju dostavljenom Hini podsjeća se kako je ICMP, čije je sjedište u Sarajevu, u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti tijekom studenog u Hrvatskoj organiziralo prikupljanje uzoraka krvi srodnika nestalih, kako bi se na temelju uzoraka DNK obavila usporedba s uzorcima dobivenim iz posmrtnih ostataka otkrivenih u masovnim ili pojedinačnim grobnicama.

Tijekom akcije provedene u 18 gradova u Hrvatskoj prikupljena su 754 uzorka krvi, a utvrđeno je i postojanje još 118 osoba koje se smatraju nestalima, a do sada nisu bile evidentirane u bazi podataka ICMP.

Dužnosnik ICMP Adnan Rizvić, zadužen za forenzičke istrage, ocijenio je kako će prvi rezultati o podudaranju DNK uzoraka dobivenih iz krvi s uzorcima dobivenim iz kostiju osoba čiji identitet do sada nije utvrđen slijediti početkom sljedeće godine.

Kampanja prikupljanja uzoraka krvi dio je zajedničkog projekta identifikacije uz pomoć DNK analize pokrenutog u suradnji ICMP i Vlade Hrvatske.

Uz prikupljanje DNK profila cilj je osigurati cjelovitu razmjenu podataka kako bi se što više ubrzao postupak traganja za nestalima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙