FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najmanje 6,300 poginulih u južnoj Aziji

ZAGREB, 26. prosinca 2004. (Hina) - Najsnažniji potres u posljednjih 40godina, koji je u nedjelju ujutro pogodio južnu Aziju, podigavšiplimne valove visoke i do deset metara odnio je, prema posljednjimpodacima, najmanje 6,300 ljudskih života, a broj poginulih neprestanoraste, izvješćuju mediji i lokalni dužnosnici.
ZAGREB, 26. prosinca 2004. (Hina) - Najsnažniji potres u posljednjih 40 godina, koji je u nedjelju ujutro pogodio južnu Aziju, podigavši plimne valove visoke i do deset metara odnio je, prema posljednjim podacima, najmanje 6,300 ljudskih života, a broj poginulih neprestano raste, izvješćuju mediji i lokalni dužnosnici.

Valove je prouzročio potres magnitude 8,9 stupnjeva po Richteru koji je najteže posljedice i najviše žrtava, prema posljednjim podacima oko 6.300, ostavio duž indonezijske obale, obale Šri Lanke i Indije, te u Tajlandu i na poznatom turističkom odredištu Maldivima.

Predsjednica Šri Lanke Chandrika Kumaratunga, koja se u trenutku kada je južnu Aziju pogodio snažan potres nalazila u Londonu, pozvala je međunarodnu zajednicu na pomoć. U njezinoj je zemlji, prema posljednjim podacima poginulo najmanje 2.200 ljudi, a potresom je izravno ili neizravno pogođeno milijun stanovnika, što je 5 posto ukupne populacije. Predsjednica je proglasila stanje elementarne nepogode, izvijestio je glasnogovornik njezinog ureda. Vojska i mornarica uključene su u akciju spašavanja u mjeri u kojoj je to moguće s obzirom na to da je, prema riječima glasnogovornika vojske Jayantha Perere, pomorska vojna baza u Trincomaleeu potopljena.

Broj poginulih u priobalnim mjestima i gradovima Indije također je velik, a procjenjuje se na više od 2,000. Službeni izvori javljaju da je samo u državi Tamil Nadu, prema za sada raspoloživim podacima, poginulo 1.625 osoba. Spasitelji tragaju za stotinama nestalih ribara. Indijski premijer Manmohan Singh podigao je stupanj pripravnosti indijskih vojnih snaga koje također sudjeluju u akcijama spašavanja.

Dvije trećine glavnoga grada Maldivskog otočja Malea poplavljene su, a stručnjaci, među ostalim, upozoravaju i na opasnost koja prijeti brojnim koraljnim atolima. Šteta je čini se znatna, s obzirom na to da se otočje nalazi na metar nadmorske visine. Međunarodna zračna luka poplavljena je i do daljnjega zatvorena.

"Kako i sami znate sada je vrhunac turističke sezone. Pokušavamo dobiti izvješća iz turističkih predijela, a to su gotovo cijeli Maldivi. Sada se molimo i nadamo se", rekao je glasnogovornik vlade Ahmed Shaheed.

Potres se snažno osjetio i na indonezijskom otoku Sumatri te na Andamandskom otočju.

Indonezijsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je najmanje 1,847 osoba poginulo u potresu i naletima tsunamija. Na poznatom turističkom odredištu Tajlandu poginulo je najmanje 223 ljudi, a više od 1.000 je ozlijeđeno. Lokalni su dužnosnici izvijestili da je s turističkog otočića Ko Phi Phi, što ga je proslavio film "Žal" s Leonardom DiCapriom, zračnim i morskim putem evakuirano oko 600 mještana i gostiju mnogih hotela. Indonezijski arhipelag čini 17.000 manjih i otoka.

Jutrošnji je potres najsnažniji od 1964. kada je potres jakosti 9,2 stupnja po Richteru pogodio Aljasku, te ukupno treći po snazi od 1900. Najjači zabilježeni potres od kada postoje redovita mjerenja pogodio je obalu Čilea 22. svibnja 1960, a bio je jakosti 9.6 stupnjeva po Richteru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙