FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završila ukrajinska predizborna kampanja

KIJEV, 24. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Dvojica kandidata naukrajinskim predsjedničkim izborima obratila su se u petak posljednjiput biračima, zaključivši predizbornu kampanju koja je potresla cijeluzemlji, a na vlast bi mogla dovesti prozapadnog reformatora.
KIJEV, 24. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Dvojica kandidata na ukrajinskim predsjedničkim izborima obratila su se u petak posljednji put biračima, zaključivši predizbornu kampanju koja je potresla cijelu zemlji, a na vlast bi mogla dovesti prozapadnog reformatora.

Liberalni oporbeni vođa Viktor Juščenko, koji se oporavlja od trovanja dioksinom za koje okrivljuje vlasti, favorit je na nedjeljnom drugom krugu izbora koji se ponavlja nakon što su tisuće ljudi na ulicama osudile nepravilnosti na izborima 21. studenoga. Izbore, na kojima je pobijedio premijer Viktor Janukovič, poništio je ukrajinski Vrhovni sud.

Govoreći na novinskoj konferenciji posljednjeg dana kampanje, Juščenko je izrazio uvjerenje da će pobijediti na izborima i ponovio obećanje da će Ukrajinu približiti Europi.

"Pobijedit ću jer sam već pobijedio u prvom i drugom krugu. Ovoga puta pobijedit ću u trećem krugu", rekao je.

Juščenko je obećao da će odmah početi raditi na izgradnji modernog gospodarstva bez korupcije i skandala koji su obilježili desetogodišnju vladavinu dosadašnjeg predsjednika Leonida Kučme.

Provladin kandidat Janukovič kao ključ blagostanja ističe pak veze s Rusijom.

Govoreći pred 5.000 pristaša u Kijevu, poručio je da će glasovanjem za njega Ukrajinci ostati gospodari u svojoj zemlji.

"Nećemo dopustiti da itko gradi budućnost našoj djeci. Zajedno ćemo pobijediti", rekao je.

Proruski premijer i kandidat za predsjedničke izbore Viktor Janukovič pozvao je u petak na glasanje "protiv stranih gospodara" u aluziji na Sjedinjene Države koje optužuje da financiraju ukrajinsku oporbu.

"Čak i da su strani gospodari dobri, mi smo na svome i mi smo gospodari naše zemlje i nećemo dozvoliti nikome da nam govori kako treba živjeti", rekao je pred 5.000 pobornika okupljenih u Kijevu.

"Mi smo protiv NATO-a i Europske Unije. Mi smo za Uniju Ukrajine s Rusijom i Bjelorusijom", pisalo je na jednom transparentu prosvjednika, čiji broj policija procjenjuje na 5.000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙