FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajina se priprema za nove izbore, čeka reakciju Janukoviča

KIJEV, 4. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Ukrajina se u subotu priprema zaponovni izlazak birača na birališta i pita se kakva će biti reakcijapremijera Viktora Janukoviča na odluku Vrhovnog suda kojom jeponištena njegova pobjeda i zatražena ponovna provedba drugog krugapredsjedničkih izbora.
KIJEV, 4. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Ukrajina se u subotu priprema za ponovni izlazak birača na birališta i pita se kakva će biti reakcija premijera Viktora Janukoviča na odluku Vrhovnog suda kojom je poništena njegova pobjeda i zatražena ponovna provedba drugog kruga predsjedničkih izbora.

Ukrajinski Vrhovni sud poništio je u petak predsjedničke izbore od 21. studenoga zbog utvrđenih nepravilnosti, kao i pobjedu kandidata vlasti te naložio provedbu novog drugog kruga 26. prosinca. Tako je prihvatio glavninu zahtjeva oporbe.

Središnje izborno povjerenstvo koje službeno treba utvrditi nadnevak izbora treba se sastati u subotu, kao i parlament koji treba prihvatiti promjene izbornog zakona nužne za ponavljanje izbora, što trenutno nije predviđeno zakonom.

Ni predsjednik Leonid Kučma na odlasku ni proruski premijer Janukovič nisu u subotu ujutro reagirali na odluku Vrhovnog suda koja je u inozemstvu naišla na odobravanje, napose u Europi i u Sjedinjenim Državama.

Ukoliko Janukovič odustane od sudjelovanja na izborima i to potvrdi u roku od deset dana, kandidat koji je u prvom krugu 31. listopada došao na treće mjesto, vođa Socijalističke stranke Oleksandr Moroz, sučelit će se s prozapadnim oporbenim kandidatom Viktorom Juščenkom.

Ukoliko se Janukovič povuče iz utrke nakon desetodnevnog roka, Juščenko će biti jedini kandidat na izborima i da bi pobijedio morat će dobiti više od 50 posto glasova birača. O tomu se stručnjaci ne slažu. Neki misle da bi Juščenko mogao lako prijeći taj prag, uz potporu narodnih prosvjeda kakvi dosad nisu viđeni u Ukrajini, dok drugi misle da bi ga vlast tako mogla "uhvatiti u stupicu" i pokušati uvjeriti birače da glasuju protiv njega kako bi se poništili izbori i nasilu organizirali novi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙