FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova otkrića na mjestu Isusovog čuda

JERUZALEM, 23. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Arheolozi u Jeruzalemusu otkopali popločani prostor okupljanja i kanal za vodu na mjestubazena gdje se vjeruje da je Isus vratio vid slijepcu, priopćio je učetvrtak izraelski Ured za starine.
JERUZALEM, 23. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Arheolozi u Jeruzalemu su otkopali popločani prostor okupljanja i kanal za vodu na mjestu bazena gdje se vjeruje da je Isus vratio vid slijepcu, priopćio je u četvrtak izraelski Ured za starine.

Otkriće arheolozima omogućuje da stvore bolje sliku kako je ribnjak Siloam mogao izgledati prije gotovo 2000 godina, a ono ukazuje i da je ribnjak služio za obredna uranjanja u vodu a ne kao spremnik za vodu kako su neki mislili.

"Mi smo ga iskopali i vrlo precizno datirali pomoću novčića nađenih u građevnom materijalu od kojeg je izgrađen bazen", izjavio je agenciji Reuters Roni Reich sa sveučilišta u Haifi.

Najstariji nađeni novčići potiču iz sredine 1. stoljeća prije Isusovog rođenja.

Otkopane su široke stepenice koje vode do ribnjaka, a voda do njega dotiče uskim kanalom kroz stijene.

Ribnjak Siloam spominje su u Novom zavjetu kao mjesto gdje je Isus napravio čudo vrativši vid čovjeku koji je bio slijep od rođenja tako što je prvo pomazao njegove oči blatom a onda rekao da se opere u bazenu.

"Otiđe dakle, opra se i dođe videći", kaže se u Evanđelju po Ivanu.

Bazen koji je predmet istraživanja od 19. stoljeća također se spominje u židovskim povijesnim kronikama kao mjesto gdje se nalazi obredno čista voda koja se koristila u vjerskim svečanostima.

Nakon što je Islam došao u Svetu zemlju smatralo se da se bazen koristio za kupanje a njegovu su vodu neki smatrali iscjeljujućom.

Nalazište se nalazi u blizini zidova starog dijela Jeruzalema, na teritoriju koji je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙