FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Da Vincijev kod", drugu godinu zaredom najprodavanija knjiga u SAD-u

ZAGREB, 18. prosinca 2004. (Hina/AFP) - "Da Vincijev kod" je 2004.,drugu godinu zaredom, najprodavaniji roman u Sjedinjenim Državama, ataj krimić koji će uskoro dobiti i svoju filmsku verziju, uspio jepobuditi polemike u brojnim zemljama.
ZAGREB, 18. prosinca 2004. (Hina/AFP) - "Da Vincijev kod" je 2004., drugu godinu zaredom, najprodavaniji roman u Sjedinjenim Državama, a taj krimić koji će uskoro dobiti i svoju filmsku verziju, uspio je pobuditi polemike u brojnim zemljama.

Gotovo dvije godine nakon objave u ožujku 2003., ezoterijsko-vjerski roman Dana Browna i dalje je udarna knjiga američkih knjižara koja uspješno preživljava konkurenciju hitova poput autobiografije bivšeg predsjednika Billa Clintona, koji uspijevaju zarobiti pozornost javnost tek na nekoliko tjedana.

Tiskan u 17 milijuna primjeraka, od čega deset za Sjedinjene Države, "Da Vincijev kod" je, po riječima izdavača, 89 tjedana na vrhu ljestvice najprodavanijih knjiga prema ocjeni New Yorka Timesa.

Sličnu je ocjenu donio i dnevnik Washington Post za 2004. godinu, a knjiga je razgrabljena i u Velikoj Britaniji, Australiji i Francuskoj.

Nakon što se i sam iznenadio uspjehom knjige, autor Dan Brown (39), dotad relativno nepoznat pisac, piše svoj peti roman, a i prva tri su odjednom postala zanimljiva čitateljstvu.

Hollywood je ubrzo reagirao te se požurio otkupiti prava za šest milijuna dolara a zadaću snimanja filma povjerio Ronu Howardu, s Tomom Hanksom u ulozi profesora simbologije koji će biti neka vrst Indiane Jonesa u dešifriranju tajnih društava i simbola skrivenih u slikama Louvrea.

Ono što "Da Vincijev kod" čini jedinstvenim je to što, za razliku od drugih djela "na brzinu progutanih i još brže zaboravljenih", čitatelji o materiji žele znati više nakon što pročitaju i zadnju stranicu.

O tome svjedoči uspjeh dvadesetak knjiga, nekih više a nekih manje ozbiljnih, koje su se upustile u pomno istraživanje odvažnih vjerskih ili umjetničkih teza iznesenih u romanu.

"'Da Vincijev kod' je uspio potaknuti niz rasprava o religiji, seksu, dogmama Katoličke crkve, umjetničkim simbolima, ezoteriji, pa čak i povijesti zapadne civilizacije, onakvoj kakvu je poznajemo", piše američki tjednik News and World Report u specijalnom izdanju posvećenom "tajnama" romana.

Optužen da je "deformirao povijesnu istinu o Kristu" i zaigrao na "kartu teorije zavjere", Dan Brown ističe da su "kontroverze i dijalog zdravi za religiju".

"Strastvena rasprava" je "najbolji protulijek za apatiju, a to je jedini stvarni neprijatelj religije", ocjenjuje Brown na svojoj internet stranici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙