FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNICEF: milijarda djece ugrožena siromaštvom, ratovima i AIDS-om

ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Gotovo milijarda djece u svijetuugrožena je siromaštvom, ratovima i AIDS-om, navodi se u ovogodišnjemizvještaju UNICEF-a u povodu 11. prosinca, kada se obilježava 58.obljetnica osnivanja te UN-ove organizacije za pomoć djeci.
ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Gotovo milijarda djece u svijetu ugrožena je siromaštvom, ratovima i AIDS-om, navodi se u ovogodišnjem izvještaju UNICEF-a u povodu 11. prosinca, kada se obilježava 58. obljetnica osnivanja te UN-ove organizacije za pomoć djeci.

Voditeljica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Tanja Radočaj ustvrdila je na današnjoj konferenciji za novinare da su problemi koji ugrožavaju djecu u svijetu prisutni i u Hrvatskoj.

Po UNICEF-ovu izvješću, koje je priređeno u suradnji s londonskim Ekonomskim fakultetom i bristolskim Sveučilištem po novoj metodologiji praćenja siromaštva, više od polovice djece u zemljama u razvoju nama adekvatan "krov nad glavom" i pristup sanitarnim čvorovima i pitkoj vodi, kao ni zdravstvenu zaštitu niti pravilnu njegu.

Oko 300 milijuna djece nema nikakvog pristupa informacijama putem TV-a, radija ili tiska, 140 milijuna djece, većinom djevojčica, nije pohađalo školu, a 90 milijuna ih je ozbiljno pothranjeno.

Utvrđeno je i da se u 11 od 15 razvijenih zemalja, gdje je studija provedena, povećao broj djece koja žive u siromaštvu.

U izvještaju se navodi da polovicu ubijenih u ratovima od 1999. do 2003. čine djeca koja više nisu pošteđena niti kao izravne mete napada, što je pokazala talačka kriza u školi u Beslanu (Rusija).

Izvještaj napominje i da je uslijed pandemije AIDS-a više od 15 milijuna djece ostalo bez roditelja.

Radočaj je rekla da je UNICEF-ova akcija "Stop nasilju među djecom", za koju je prikupljeno dva milijuna kuna, u hrvatskim školama izuzetno uspjela, a u program je tijekom ove godine uključena 121 škola s više od 70.000 djece.

Prvo UNICEF-ovo priznanje "Škola bez nasilja" u studenom je dobila Druga osnovna škola iz Varaždina, a do kraja godine još 12 škola će dobiti takvo priznanje.

Budući da se stalno javljaju nove škole, UNICEF je odlučio nastaviti s akcijom "Još 100 škola bez nasilja" te poziva građane i tvrtke da pomognu svojim donacijama.

O uspjehu akcije danas su govorili i djeca Karlo i Patricija, vršnjaci-pomagači, koji su sudjelovali u kreiranju razrednih i školskih pravila protiv nasilja među djecom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙