FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 23. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti z svijeta.
ZAGREB, 23. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti z svijeta.

WASHINGTON - U Sjedinjenim Državama se vodi žestoka borba oko toga treba li Božić imati i svoj kršćanski sadržaj ili ga treba smatrati samo neutralnim blagdanom. Školske vlasti u nekim okruzima u New Jerseyu i na Floridi zabranile su pjevanje božićnih pjesama. Gradonačelnik Somervillea u Massachusettsu ispričao se što je "greškom" gradski "blagdanski domjenak" nazvao "božićnim domjenkom". Niz slučajeva pokazuje trend dekristijanizacije Božića u Americi i njegovo pretvaranje u blagdan ispražnjen od kršćanskog sadržaja. Sve više Amerikanaca ipak smatra da se u zemlji u kojoj je više od 80 posto stanovnika kršćana i u kojoj vjerojatno njih 95 posto slavi Božić otišlo predaleko u ignoriranju činjenice da je Božić religijski blagdan u kojem se slavi rođenje Isusa Krista. Mnogi pripadnici većine drže kako ih se zakida u strahu da se manjina ne bi osjećala povrijeđenom. Istodobno, mnogi upozoravaju da Božić neovisno o političkim pobudama i inače sve više gubi svoj duhovni sadržaj i pretvara se u komercijalno slavlje koje zadovoljava jedino trgovce koji ove godine uz božićne blagdane očekuju zaradu od 220 milijardi dolara.

RIM - Sliku Italije kao zemlje s puno djece koja se igraju na uglu svake ulice čini se da možemo zaboraviti - u talijanskim domovima sada je više pasa i mačaka nego li 'bambinija'. Prema rezultatima ispitivanja objavljenog u talijanskom listu "Repubblica", najmanje je 14,5 milijuna pasa i mačaka u domovima Talijana, u usporedbi s 8,7 milijuna djece mlađe od 15 godina. Italija ima jednu od najnižih stopa nataliteta u Europi unatoč ekonomskim poticajima koji se daju kako bi se parovi odlučili na potomstvo. Prema riječima psihologa, kućni ljubimci su postali svojevrstan emocionalni surogat za mnoge mlade parove koji ne mogu ili ne žele imati djecu.

STUTTGART - Mlada kineska cirkuska akrobatkinja uspjela je istodobno okretati 265 obruča hula-hupa u nakani da postigne svjetski rekord koji će njezino ime zauvijek ostaviti zapisano u Guinnessovoj knjizi rekorda. Li Ji Hui izvela je svoju točku u sklopu posebne božićne predstave Velikog kineskog nacionalnog cirkusa u njemačkom gradu Stuttgartu. Li je pokušala istodobno vrtjeti 285 obruča, no 20 ih je palo na tlo prije isteka vremena predviđenog za izvedbu točke. Dužnosnici cirkusa najavili su da će zatražiti unošenje rezultata 16-godišnje Li u Guinnessovu knjigu rekorda.

GUWAHATI - Indijski seljak koji je od 1947. godine, slaveći pobjedu neovisnosti svoje zemlje, održavao simboličnu vatru, umro je u 83. godini. Paduram Mahanta umro je u utorak u selu Dipila Kamargaon u glavnome gradu države Assam, a vatru je zapalio jer je bio toliko oduševljen neovisnošću da je odlučio učiniti nešto posebno. Seljani su odlučili održavati njegov plamen "generacijama", rekao je poglavar seoske zajednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙